понеділок, 04 грудня 2023 11:17

Веганська дієта: науковці дослідили, що буде, якщо їсти лише рослинну їжу

Веганська дієта: науковці дослідили, що буде, якщо їсти лише рослинну їжу
Веганська дієта: науковці зробили відкриття, на що здатна рослинна їжа Фото: pinterest

Веганська дієта здатна покращити загальний стан серцево-судинної системи за вісім тижнів.

Про це заявили науковці Стенфордського університету. Вони провели дослідження на 22 парах однояйцевих близнюків, пише med.stanford.

Дослідження проводилося з травня до липня 2022 року. Вчені відібрали 44 здорових учасників без серцево-судинних захворювань зі Стенфордського реєстру близнюків.

У кожній парі один учасник дотримувався всеїдної дієти, інший – веганської, при цьому обидві дієти були якісними: з овочами, бобовими, фруктами та цільним зерном, а також не містили цукру та рафінованих крохмалів. Веганська дієта була повністю рослинною. Всеїдна дієта включала курку, рибу, яйця, сир, молочні продукти та інші продукти тваринного походження.

Протягом перших чотирьох тижнів служба харчування доставляла учасникам 21 страву на тиждень: сім сніданків, обідів та вечерь. Інші чотири тижні учасники готували їжу самостійно. Протягом усього експерименту вчені записували все, що їдять учасники, а учасникам надали можливість консультуватися з професійним дієтологом.

Лише один учасник експерименту з 44 не зміг до кінця протриматися на веганській дієті, що свідчить про те, що більшість людей за наявності бажання здатні перебудувати свій раціон харчування дуже швидко.

Вже протягом перших чотирьох тижнів у учасників на рослинному харчуванні помітно знизилися рівень холестерину, інсуліну та маса тіла порівняно з їхніми близнюками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вегетаріантво та веганство впливає на дитяче здоров'я

Скорочення в раціоні насичених жирів, збільшення кількості харчових волокон та схуднення – ключові зусилля, які можна зробити для своєї тривалості життя за допомогою веганської дієти, наголошують вчені. Серед додаткових переваг такої дієти – покращення мікробіому кишечника.

Провідний автор дослідження, професор медицини Крістофер Гарднер закликає тих, хто не готовий перейти на чисте веганство, хоча б збільшити відсоток рослинної їжі у своєму раціоні, що може позитивно вплинути на стан здоров'я.

До того ж, навіть просто зменшення в раціоні кількості м'яса значно зменшує вуглецевий слід, про що раніше повідомили вчені з Оксфордського університету.

Веганська, або рослинна, дієта знижує ризик виникнення діабету, серцево-судинних захворювань та деяких видів раку. Вона включає фрукти, овочі, цільнозернові продукти і якомога менше жирної їжі.

Нема гарантії, що ставши веганом, ви доживете до ста років. У кожного з нас свій обмін речовин, спадковість, особливості нервової системи. Але те, що веганське харчування допоможе вам покращити своє здоров'я — доведено досвідом. Для переходу на веганське харчування лікарі просять консультуватися з дієтологами. Різка зміна раціону матиме негативні наслідки для здоров'я. Психологи кажуть, що організму потрібно близько 22 днів, аби призвичаїтись до нового типу харчування.

Зараз ви читаєте новину «Веганська дієта: науковці дослідили, що буде, якщо їсти лише рослинну їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі