пʼятниця, 28 листопада 2014 11:07

"Українські чоловіки соромляться йти до лікаря" - експерт

"Українські чоловіки соромляться йти до лікаря" - експерт

В усьому світі тривалість життя жінок більша, ніж чоловіків. Україна серед цих даних — не виняток. За даними ВООЗ, в Україні розрив у показниках між статями - цілих 10 років. Найбільш поширена причина смертності українських чоловіків - хвороби серця і судин. Друге місце посідають злоякісні захворювання. Третє місце за поширеністю належить пухлинам сечостатевої системи. Їх у чоловіків діагностують набагато частіше, ніж у жінок.

Фахівці з чоловічого здоров'я впевнені: фактори, які найбільше впливають на тривалість життя чоловіка — це, насамперед, екологія, генетика, дієта і якість продуктів, які чоловік споживає. Також значно впливають рівень фізичної активності та якість медицини загалом.

"Міцне здоров'я — це передусім відповідальність чоловіка перед його сім'єю і близькими. Бо якщо зі здоров'ям не дуже, то і робота не складається, і родинної гармонії не має. Триматися в належній формі допоможуть прості речі. Найперше — це регулярні огляди у лікарів. Європейці звикли звертатись до лікарів при першій же потребі і для профілактики, в той час як чоловіки в Україні просто соромляться і тому затягують візит до фахівця. Це збільшує кількість запущених хвороб, вилікувати які стає все складніше, - каже Олег Войленко, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення пластичної та реконструктивної онкоурології Національного інституту раку.

Наприклад, аденома передміхурової залози заважає жити сотням тисяч українських чоловіків і їх сім'ям, але звертаються до лікаря з цією проблемою в Україні максимум третина.

Захворювання сечостатевої системи серйозно впливають на якість життя чоловіків і їх близьких. Однак своєчасна діагностика, профілактика та терапія здатні значно зменшити неприємні симптоми.

За оцінками фахівців, стан здоров'я на 50-55% залежить від способу життя. А найбільш регулярним і фундаментальним елементом для підтримки здоров'я є харчування. Базові рекомендації щодо правильного і здорового харчування для населення країни й регіону зафіксовано в документі програми "Здоров'я 2020".

Зараз ви читаєте новину «"Українські чоловіки соромляться йти до лікаря" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі