середа, 17 січня 2024 11:41

У світі поменшало курців

У світі поменшало курців
Зараз один з п'яти дорослих вживає тютюн. Фото: Pexels

Споживання тютюну у світі знижується.

Зараз на планеті налічується 1,25 млрд дорослих споживачів тютюну, передає ВООЗ.

"Тенденції 2022 року показують зниження споживання тютюну в усьому світі. Приблизно один з п'яти дорослих у світі вживає тютюн у порівнянні з одного з трьох у 2000 році", - вказується у звіті.

Успішно скорочують споживання тютюну 150 країн. Бразилія досягла скорочення на 35% з 2010 року, Нідерланди скоро досягнуть 30%.

Але виробники сигарет прагнуть збільшити кількість курців.

"Я вражений тим, до якої глибини спускається тютюнова промисловість, щоб отримати прибутки ціною незліченних життів. Ми бачимо, що в ту хвилину, коли уряд вважає, що виграв боротьбу з тютюном, промисловість користується можливістю маніпулювати політикою охорони здоров'я та продавати свою смертоносну продукцію", - сказав директор Департаменту зміцнення здоров'я ВООЗ Рюдігер Креч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всесвітній день без тютюну: як мінімізувати шкоду від куріння

Найбільше курців зараз проживають у Південно-Східній Азії. Їх там 26,5%. У Європі курців 25,3% від загального населення. Рівень вживання тютюну серед жінок у Європейському регіоні більш ніж удвічі перевищує середній світовий показник і знижується набагато повільніше, ніж у всіх інших регіонах.

"Попри те, що протягом багатьох років ці цифри постійно зменшувалися, до 2025 року світ досягне відносного скорочення вживання тютюну на 25 відсотків, не досягнувши добровільної глобальної мети скорочення на 30 відсотків від базового рівня 2010 року. Лише 56 країн світу досягнуть цієї мети, що на чотири країни менше з часу останнього звіту у 2021 році", - йдеться у повідомленні ВООЗ.

18 січня 1964 року американський Конгрес зобов'язав сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку куріння для здоров'я.

З таким закликом звернулися лікарі, оскільки медичні дослідження показали негативний вплив тютюнопаління на організм.

Зараз ви читаєте новину «У світі поменшало курців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі