середа, 06 грудня 2023 09:49

Тримати спину прямо і знати міру: японські довгожителі розповіли про щоденні звички

Тримати спину прямо і знати міру: японські довгожителі розповіли про щоденні звички
Довгожителі Японії розповіли про щоденні звички Фото: pixabay

Японські довгожителі не їдять багато м'яса і приділяють багато часу сім'ї. Однак у них є й інші звички.

Про них розповіла дослідниця довголіття Юмі Ямамото, чия прабабуся дожила до 116 років.

Жінка поділилася секретами японських довгожителів з Business Insider.

Їсти, поки не наситишся на 80%

У японській мові є приказка "хара хачі бу", яка означає: їжте лише до 80% ситості. Завдяки їй жителі цієї країни більш усвідомлено ставляться до свого харчування.

Знати міру

Після бесід з довгожителями Ямамото з'ясувала, що все потрібно робити в міру. Наприклад, Кане Танека, другий за віком чоловік в історії, який дожив до 119 років, любив кока-колу, але випивав не більше однієї пляшки в день.

"Японці харчуються збалансовано, вони не їдять і не п'ють надміру. І це стосується не тільки їжі і напоїв, а й таких речей, як не засиджуватися допізна", - пояснила вона.

Займатися радіогімнастикою

З 1928 року в Японії слухачі щодня протягом п'яти хвилин беруть участь у радіогімнастиці. Ямамото каже, що також намагається займатися вранці.

Тримайте спину прямо

Жінка зазначає, що її прабабуся завжди стежила за своєю поставою.

"Я помітила одну річ в японських супер- і столітніх пенсіонерах: вони дуже дисципліновані і суворі до себе в плані прямої постави. Як люди, ми з віком схильні трохи горбитися, але дуже літні японці навіть до глибокої старості зберігають дуже пряму поставу", - пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пити пиво і не виходити заміж" - 104-річна британка про свій секрет довголіття

Ямамото працює в організації LongeviQuest, яка займається підтвердженням віку найстаріших людей світу. Їм вдалося перевірити 269 супердовгожітелей в Японії, в тому числі на острові Окінава - однієї з п'яти "блакитних зон" світу.

Секрет довголіття криється у генетиці та способі життя. Такої думки американський невролог Говард Такер. Чоловіку 101 рік. Він досі працює повний робочий день та успішно приймає пацієнтів.

Чоловік їсть сезонні овочі та фрукти. Взимку це цитруси, а влітку – диня. Рідко п'є каву. Віддає перевагу різним чаям. Перший прийом їжі у нього - на початку дня.

Зараз ви читаєте новину «Тримати спину прямо і знати міру: японські довгожителі розповіли про щоденні звички». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі