середа, 30 листопада 2016 12:43

Студент хотів допомогти своїй бабусі, а створив інноваційний винахід для людства

Студент хотів допомогти своїй бабусі, а створив інноваційний винахід для людства

22-річний українець Антон Головаченко здійснив переворот у світовій технології реабілітації. Він створив унікальний пристрій для людей із проблемами руху. Винахід називається UniExo - це роботизований екзоскелет. За допомогою нього можна реабілітуватися після переломів і паралічу кінцівок. Нещодавно UniExo виграв у конкурсі Silicon Valley Robotics у Каліфорнії.

Для розробки ідеї та її реалізації Антону знадобилося 10 місяців. Коли у його бабусі відмовила права рука, хлопець захотів їй допомогти і створити пристрій, який би дозволив не тільки рухати рукою, але й реабілітувати її.

"У той час на екрани вийшов фільм "Залізна людина". Він зіграв свою роль у баченні мого проекту. Спочатку екзоскелет був механічним, але після постійних доробок через різноманітні технічні та програмні проблеми став роботизованим. Спочатку я працював сам, а потім почав підключати фахівців і консультантів зі сфер інженерії та медицини. Також на початковому етапі в реалізації задуму мені допоміг мій університет НАУ", - розповідає Gazeta.ua винахідник екзоскелета Антон Головаченко.

Екзоскелетом управляють за допомогою нейрошлема або нейробраслетів. Програма, розроблена Головаченком, підлаштовується під потреби людини і допомагає їй рухатися. У перспективі екзоскелет може замінити стаціонарне медичне обладнання для засобів пересування.

"Ми провели закриті тестування у клініці під керівництвом фахівців. Усі пацієнти задоволені. Особливість екзоскелета в тому, що він працює за допомогою мобільного додатка. У наших конкурентів є лише спеціальний пульт на дроті, який прикріплюється до екзоскелета, і контроль за ним здійснює лікар, на відміну від нашого пристрою", - каже розробник винаходу Антон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український студент зробив кросівки із GPS, які самі зашнуровуються

Одна із ключових переваг пристрою - його доступна вартість.

"Зараз на ринку є американський, ізраїльський і японський аналоги (їхня ціна близько $70 тис. - ред.), але вони в рази дорожчі. UniExo буде дешевшим завдяки технології 3D-друку, оскільки ми не використовуємо титан або інші дорогі матеріали. Отже, наш продукт коштуватиме від $4 тис. до $25 тис. Дешевше нема куди, інакше доведеться працювати в мінус - а цього ніхто не хоче", - додає Головаченко.

За словами хлопця, найближчими роками планують запустити масове виробництво екзоскелета. Для цього необхідно знайти €200 тис. інвестицій.

Цього року 21-річний Дмитро Кривий із Вінниці зробив робота-няню. Пристрій подає лежачій людині чай, ліки, пульт від телевізора. Також вимірює тиск, аналізує рухливість і запам'ятовує інформацію про стан здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Студент хотів допомогти своїй бабусі, а створив інноваційний винахід для людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі