неділя, 05 листопада 2023 21:37

Що їсти, щоб попередити появу смертельної хвороби: назвали вісім видів продуктів

Що їсти, щоб попередити появу смертельної хвороби: назвали вісім видів продуктів
Назвали продукти, які можуть попередити появу смертельної хвороби Фото: pinterest

Інсульт трапляється у світі щосекунди. Кожні чотири хвилини хтось помирає.

Якщо думаєте, що це трапляється лише зі старенькими бабусями та дідусями, то це вже давно не так. Особливо зараз, коли війна і стрес, каже лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Facebook.

"Мабуть, не раз доводилося бачити людей, які специфічно ходять, викидаючи вперед одну ногу і руку, а інша половина тіла залишається нерухомою. І це далеко не найгірший наслідок інсульту. Кожний третій інсульт фатальний. Якщо пощастить, то реабілітація дуже довга і затратна", - пише Оксана Скиталінська.

Від чого буває інсульт

В основі найпоширеніших захворювань серця та судин, таких, як ішемічна хвороба серця, інсульти та інших, лежить атеросклероз. Це хронічне захворювання судин, для якого характерне відкладання атеросклеротичних "бляшок".

Внаслідок закупорки просвіту судин порушуються кровопостачання органів та тканин.

І саме харчування має найбільший вплив у запобіганні інсультів.

Харчування, яке підвищує ризик інсульту

Висококалорійне. За рахунок великої кількості жирів та цукрів.

Зловживання солодощами та борошняними виробами, а також "рідкими солодощами". Це лимонади, фруктові соки та нектари.

Зловживання трансжирами. Вони містяться у маргарині, кондитерських виробах тривалого зберігання, напівфабрикатах, кремових начинках цукерок, печив, вафель.

Надмірне вживання насичених жирів. Це жирні ковбасно-сосисочні вироби, особливо салямі, вершкове масло, жирні молочні продукти.

З дефіцитом клітковини. Вживання очищеного від оболонок борошна та круп, мало овочів, фруктів та ягід.

Збіднене природними вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Це переважно глибоко-перероблена їжа, наповнена "покращувачами" запаху, смаку, консистенції.

Що їсти, щоб не стався інсульт

Білкові продукти, цільно-зернові. А ще овочі, фрукти, ягоди, корисні жири.

Обмежити солодощі, а краще -- замінити на ягоди та фрукти.

Їжте мелені вівсяні, пшеничні та житні висівки, які можна додавати в страви. Також добре їсти морську капусту і запечені овочі.

Денна норма солі не повинна перевищувати 5 г, що вміщається у чайну ложку.

Продукти, які багаті природним вітаміном С, який потрібен для синтезу білка колагену, що є основою здорових судин. Це настій сухих ягід шипшини, зелень петрушки, капуста свіжа та квашена, перець болгарський. Можна додатково збагачувати раціон вітаміном С.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому шкідливо відсипатись у вихідні. Дві причини

Харчування, яке багате магнієм, калієм, селеном, йодом, вітамінами групи В, Д. Це цільно-зернові крупи, горіхи, морська капуста, дріжджі пивні.

Багате корисними жирами, зокрема, рослинними омега-3: горіхами, насінням льону, сезаму, соняшника, гарбуза, морською рибою - оселедець, скумбрія.

Не смажені, а, переважно, запечені, варені та тушковані страви.

Пийте просту воду і це найкращий вибір для збереження здоров'я.

Дотримуйтесь три-разового режиму харчування та уникайте пізньої вечері. Вечеряти краще за дві-чотири години до сну. В проміжках між прийомами їжі добре пити теплу воду, можна підкислену соком лимона.

Високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину є найбільшими факторами ризику інсульту та інфаркту. Кількість солі в раціоні особливо важлива в певних станів здоров'я та захворювань. Це відноситься і до інсульту - небезпечного для життя невідкладного стану, що виникає при припиненні кровопостачання частини мозку.

Потрібно уникати продуктів з високим вмістом солі. Оброблені та копчені продукти, такі як салямі, копчена риба, делікатеси та ковбаси, містять дуже багато солі. Сюди ж відносять солоні закуски, такі як чипси та горіхи

Зараз ви читаєте новину «Що їсти, щоб попередити появу смертельної хвороби: назвали вісім видів продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі