понеділок, 30 листопада 2015 15:36

Що кожен має знати про статеві інфекції

Автор: diagnoz.net.ua
 

Любов і секс - звичайні і навіть обов'язкові атрибути життя людини. Однак, часом, вони приносять не тільки радість і задоволення, а хвороби і турботи. На сьогодні інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), набули широкого поширення. Це пов'язано з раннім початком статевого життя та частою зміною партнерів. Іншим фактором, що сприяє поширенню венеричних захворювань, є поява нових засобів контрацепції. Гормональні таблетки, внутрішньоматкові спіралі використовуються набагато частіше ніж презерватив, який значно знижує ризик зараження.

Усі ІПСШ можуть довгий час після зараження нічим не проявлятися. Інфікована людина відчуває себе здоровою, але при цьому може заражати статевого партнера. Тому при виявленні ІПСШ повинні обстежуватися у лікаря і лікуватися згодом обидва партнера, навіть якщо в одного з них немає ні скарг, ні клінічних симптомів хвороби. Усі ІПСШ, крім СНІДу, виліковні, якщо правильно поставлений діагноз, а лікування розпочато вчасно і доведене до кінця.

За даними МОЗ в Україні щорічно реєструється близько 400 тисяч нових випадків таких захворювань.

Їх підступність у тому, що вони негативно впливають на стан репродуктивної системи, викликають запальні захворювання сечостатевої системи, безпліддя, впливають на розвиток патології вагітності, призводять до невиношування вагітності, є причиною виникнення онкологічних захворювань.

Зараз найпоширеніша інфекція, що передається статевим шляхом - це ВПЛ-інфекція (вірус папіломи людини).

Рідше зустрічаються хламідії, трихомонади, гонококи (збудники гонореї).

А ще є ВІЛ, сифіліс та гепатити типів А, В, С, Д, Е, які передаються статевим шляхом, але не викликають захворювання статевих шляхів, зате підривають здоров'я всього організму.

Зазвичай ними хворіють молоді люди, які ведуть активне статеве життя, у віці від 15 до 40 років.

Науково доведено, що захистити від хвороб, що передаються статевим шляхом, може тільки презерватив.

Після незахищеного статевого контакту, треба відразу проконсультуватися у гінеколога. Не треба чекати, що все минеться.

Про наявність інфекції може говорити поява наростів на зовнішніх статевих органах, папіломи на шкірі та слизових. Якщо жінка є носієм інфекції, то високий ризик безсимптомного розвитку дисплазії і раку шийки матки.

Про зараження хламідіями можуть розповісти рясні виділення з піхви. Однак, досить часто спостерігається безсимптомний перебіг захворювання, яке тим часом призводить до негативних наслідків - розвитку непрохідності маткових труб і безпліддя.

При трихомоніазі і гонореї з'являються виділення зі статевих органів, свербіж, печіння, болі внизу живота.

Кожна жінка має як мінімум 1 раз на рік, а краще раз на півроку, приходити на прийом до гінеколога. Так як більшість небезпечних захворювань протікає безсимптомно.

Зараз ви читаєте новину «Що кожен має знати про статеві інфекції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі