пʼятниця, 29 січня 2016 13:53

Чому медична маска не є ефективною профілактикою грипу

Чому медична маска не є ефективною профілактикою грипу
Фото: chel.kp.ru

У пік розпалу епідемії грипу в Україні кожна людина шукає як вберегти себе від нього. За даними Міністерства охорони здоровя кількість хворих перевищує 2,6 мільйона, серед яких 83 випадки - смертельні. Епідемічний поріг перевищено в 18 областях України, в школах продовжують карантин, а люди скуповують медичні маски в надії захиститися від вірусу. Та чи дійсно вони ефективні? Чи це просто спосіб збагатити кишені їх виробників?

Чи захищають одноразові медичні маски від грипу та ГРВІ?

Медичні маски створені для захисту органів дихання від вірусів і бактерій. Однак у період епідемії грипу та ГРВІ цей засіб не є ефективним на 100%: якщо в закритому приміщенні знаходиться хворий без маски, в повітрі вже циркулюють вірус, який пов'язка затримати не зможе.

Навіщо вводити масочний режим і носити маски?

Медичні маски слід носити хворій людині, щоб частинки його слини і мокротиння не досягнули дихальних шляхів оточуючих людей. Потрібно ретельно провітрити приміщення і зробити вологе прибирання.

Грип та ГРВІ лікуванню антибіотиком не підлягають.

Які медичні маски потрібно купувати?

В аптеках продаються повсякденні і хірургічні (спеціалізовані) маски. Найпростіші з них складаються з 3 шарів нетканого матеріалу. Саме їх слід купувати для носіння в громадських місцях у разі хвороби.

Хірурги і медперсонал користуються спеціалізованими Чотиришаровий масками, які захищають шкіру від біологічних рідин під час операцій, лабораторних досліджень та інших процедур.

Медичні маски від грипу

Який засіб захисту вибрати замість одноразової маски?

Сьогодні найефективнішою профілактикою грипу є вакцинація. Щеплення роблять препаратами, які схвалила Всесвітня організація охорони здоров'я з урахуванням циркулюючих в цьому році штамів вірусу. Особливо вакцинацію рекомендують людям з групи ризику: дітям, літнім, вагітним жінкам, людям з хронічними хворобами та працівникам медичної сфери.

Коли робити щеплення від грипу?

Кращий час для вакцинації - за два тижні до початку передбачуваної епідемії. За прогнозами лікарів, друга хвиля грипу прийде в Україну наприкінці лютого 2016. Зараз українці частіше хворіють на свинячий грип H1N1, а зіткнуться пізніше з новим штамом - H3N2.

Говорити про антибіотики для лікування грипу взагалі не має сенсу - вірусні захворювання не лікуються антибактеріальними препаратами.

Небезпечно робити щеплення від грипу?

Багато хто сьогодні відмовляються від щеплень, побоюючись ускладнень. Звичайно, на 100% виключити їх ймовірність не можна, але вакцину проти грипу абсолютно виправдано вважають одним з найбезпечніших медичних препаратів. Щеплення не зробить вас хворим, а слабкі побічні ефекти, що нагадують симптоми грипу (головний біль, нежить, підвищення температури, ломота в тілі) швидко проходять.

Зараз ви читаєте новину «Чому медична маска не є ефективною профілактикою грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі