пʼятниця, 16 серпня 2024 10:45

Мавпяча віспа: у яких країнах Європи найбільше заражень

Мавпяча віспа: у яких країнах Європи найбільше заражень
Іспанія стала лідером за кількістю заражень мавпячою віспою у Європі. Фото: pixabay.com

Іспанія стала лідером за кількістю заражень мавпячою віспою у Європі.

З початку спалаху мавпячої віспм у 2022 році в Іспанії зареєстровано 8104 випадки зараження, пише Europa Press із посиланням на інформацію МОЗ країни. Цо стало рекордним показником у Європі.

"Серед іспанських міст лідерами за кількістю інфікованих виявилися Мадрид із 2770 випадками та Каталонія з 2452 зараженнями. Станом на 8 серпня 2024 року в королівстві з мавпячою віспою зіткнулися 264 особи. Більшість заражень спостерігається серед чоловіків які мали середній вік 37 років", - сказано в повідомленні.

Лідерами серед європейських країн, окрім Іспанії, стали Франція та Велика Британія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію: що сталося

Віспа мавп - віспоподібне захворювання, спричинене вірусами родини поксвірусів. За симптомами схоже на натуральну віспу. Передається через будь-який тісний фізичний контакт із висипом на тілі інфікованої людини, через кашель або чхання, торкання одягу, постільної білизни, рушників, якими користувався хворий.

15 вересня в Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп. Пацієнт на стаціонарному лікуванні. Він має легкий перебіг хвороби.

В Україні реєструватимуть випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху боятися не варто. Такий прогноз дав головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, м'язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, виснаження. Може бути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, зокрема на геніталії.

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися чи захворіти на цю недугу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку подолали у 1980-х.

Зараз ви читаєте новину «Мавпяча віспа: у яких країнах Європи найбільше заражень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі