пʼятниця, 27 січня 2023 03:25

Нічний кашель заважає спати: поради, які допоможуть

Нічний кашель заважає спати: поради, які допоможуть
Нічні напади кашлю заважають відпочити і вимотують і так ослаблений організм. Gazeta.ua розповість про методи, які допоможуть з цим впоратися і спати спокійно. Фото: doktormom

Кашель – важливий помічник у боротьбі із хворобою, це захисний рефлекс, який допомагає очистити дихальні шляхи від мокротиння та мікробів.

Але нічні напади кашлю заважають відпочити і вимотують і так ослаблений організм. Gazeta.ua розповість про методи, які допоможуть з цим впоратися і спати спокійно.

Чому кашель посилюється вночі?

Коли людина перебуває у горизонтальному положенні, слиз накопичується в носоглотці, дихальні шляхи не очищаються. При нежиті виділення з носа і приносових пазух стікають у горлянку і викликають рефлекс, тому кашель мучить уві сні, особливо коли ми перевертаємося з боку на бік, і вранці – коли встаємо з ліжка.

Сухий та вологий кашель – чи є різниця?

Різниця є. Вологий кашель, пов'язаний із застудою та грипом, корисний для очищення носоглотки та дихальних шляхів. Мокрота захищає слизові оболонки та заважає бактеріям проникнути в організм.

А сухий кашель, що дере горло, навпаки, досить небезпечний для організму. Мокрота за такого кашлю не виділяється, бронхи не очищаються, а носоглотка пересихає.

Сухий кашель на відміну від вологого не допомагає одужати, а лише вимотує та заважає відпочивати. Щоб прискорити процес одужання, потрібно перевести сухий кашель у вологий.

Але робити це слід під наглядом лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітамін D: чому важливий і в яких продуктах є

Як побороти вологий кашель, якщо він заважає спати

Підніміть голову та шию. Якщо спати на спині або на боці, у горлі може накопичуватися слиз, що може спровокувати кашель. Щоб уникнути цього, складіть пару подушок, щоб трохи підняти голову та шию.

Уникайте занадто сильного підняття голови, оскільки це може призвести до болю та дискомфорту.

Спробуйте відхаркувальний засіб. Відхаркувальні засоби розріджують слиз у дихальних шляхах, полегшуючи відкашлювання мокротиння.

Допоможе теплий напій. Він заспокоїть горло, яке роздратувалося від кашлю, а також розпушить слиз. Підійдуть тепла вода з медом, трав'яні чаї, відвари. Такий напій потрібно випити за одну годину до сну.

Як побороти сухий кашель, якщо він заважає спати

Спеціальні льодяники. Такі "цукерки" для горла можна знайти в аптеках і роздрібних магазинах, вони мають різноманітні смаки. Деякі містять ментол, який допомагає відкрити ваші пазухи. Деякі містять вітамін С чи ліки, які можуть заспокоїти біль у горлі.

Засіб від кашлю. Просто і легко, такі засоби блокують кашльовий рефлекс.

Пийте багато рідини. Вживання рідини протягом дня зберігає ваше горло "змащеним". А це допомагає захистити його від подразників.

Випивайте принаймні 8 склянок води на день. Тільки не забудьте зупинитися принаймні за 1 годину до сну, щоб уникнути відвідування туалету вночі.

Вчені з Пекіна виявили зв'язок між вживанням солодких напоїв та випадінням волосся у чоловіків.

Як показало дослідження, вся справа у підвищеному вмісті цукру в цих продуктах. Дослідники з Університету Цінхуа в Пекіні вивчили дані понад 1000 китайських чоловіків віком від 18 до 45 років, отримані з січня по квітень 2022 року, щоб порівняти їхні звички способу життя та випадання волосся.

Результати наукової роботи опубліковані у журналі Nutrients.

Зараз ви читаєте новину «Нічний кашель заважає спати: поради, які допоможуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі