У спеку небезпечно їсти курятину, яйця-пашот та суші. У цих продуктах збудник сальмонельозу - бактерія роду сальмонела. Виникає нудота, слабкість, біль у животі та голові, діарея. Хвороба пов'язана зі зневодненням, тому небезпечна для життя.
Про це попередила Gazeta.ua Олена Горобець, інфекціоністка Центральної поліклініки військово-медичного управління Служби безпеки України.
"Безпечне лише густе яйце. Також довше звичайного потрібно готувати м'ясо. Для його розділки має бути окрема дошка. Краще пластикова чи кам'яна, бо менше вбирає в себе залишків продуктів. Якщо є тільки дерев'яна, то її під час миття почесати ножем і полити окропом", - пояснила лікарка.
Зневоднення загрожує розвитком шоку і гострою нирковою недостатністю, з яких складно виводити пацієнтів. Заповнити втрату рідини можуть тільки сольові розчини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ще одній країні фермерам заборонять убивати курчат
Випоювання можна робити аптечними порошками, які розводять у воді. Або розчин приготувати самому. У літрі кип'яченої води розвести дві столові ложки цукру й по чайній солі та харчової соди. Вживати, доки замість блювоти не піде чиста вода.
У спортивному таборі "Таємниця Карпат" у селі Яблуниця Івано-Франківської області масово потруїлися діти й дорослі.
Усі скаржилися на загальну слабкість, підвищену температуру, нудоту, блювоту, болі в животі й розлад шлунка.
Коментарі