четвер, 07 червня 2018 23:50

Люди-сови ризикують померти раніше "жайворонків"

Люди-сови ризикують померти раніше "жайворонків"
Життя в ритмі "жайворонків" шкодить здоров'ю людей-сов. ФОТО: https://www.sleepwatchapp.com

Людям, які пізно лягають спати й довго не можуть змусити себе встати з ліжка, більше загрожує рання смерть, ніж тим, хто прокидається з першим промінням сонця й рано вкладається. Пише newsmax.com

Нещодавно було проведено масштабне дослідження, яке показало, що в людей-сов ризик померти в ранньому віці на 10% вищий, ніж у "вранішніх пташок". У небезпеці саме ті, хто намагається жити за правилами людей-жайворонків. Усе це через зайвий стрес, невідповідний режим харчування, недосипання тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали, що заборонено робити перед сном

"Внутрішній біологічний годинник людей-сов не пристосований до умов середовища, у якому панують "жайворонки". Спроби підлаштовуватися під невластивий їм ритм життя не минають безслідно", — говорить Крістен Кнутсон, дослідник із Північно-Західного університету в Чикаго.

За її словами, опівнічники частіше страждають від психічних розладів, діабету, проблем із диханням і травленням. До того ж сплять вони зазвичай менше, ніж "вранішні пташки", більше курять, п'ють каву й алкоголь. Деякі з них вживають заборонені препарати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дожити до 100 років — 5 порад

На думку Кнутсон, регулярно лягати спати в пізній час — це не просто погана звичка, адже все залежить не тільки від самої людини, а й від наявності в неї певної генетичної схильності. Дослідник пропонує рішення проблеми: створити для людей-сов можливість працювати за окремим графіком, який дозволить їм повноцінно жити в комфортному для себе ритмі.

"Працедавцям варто бути більш поблажливими до опівнічників. Їх не слід змушувати приходити на роботу о 8:00 годині ранку", — вважає Крістен Кнутсон.

Раніше руйнівниця міфів Супрун порадила, як не захворіти через роботу. В. о. міністра охорони здоров'я наголосила на тому, що в зоні ризику емоційного вигорання перебувають працівники освітніх установ та медичних закладів, банкіри, соціальні працівники, продавці.

Зараз ви читаєте новину «Люди-сови ризикують померти раніше "жайворонків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі