пʼятниця, 11 травня 2018 11:02

"Літні" травми: лікарі розповіли, як надати першу допомогу

"Літні" травми: лікарі розповіли, як надати першу допомогу
Фото: Pixabay.com

Попереду відпустка, маса пригод, нових маршрутів і планів. Але раптом хтось із друзів підвернув ногу, впав з велосипеда, поранився. Що робити? Прості і чіткі інструкції для Gazeta.ua дав Василь Шмагой, ортопед-травматолог, керівник ортопедо-травматологічного напрямки ММ "Добробут".

Травми бувають кількох видів:

Пошкодження шкірного покриву - рани

Основний симптом: будь-яке порушення цілісності тканин, кровотеча.

Перша допомога: Якщо є можливість, то промийте рану. Бажано - антисептиком (це антибактеріальні або спиртовмісні розчини). Оскільки шкірний покрив захищає організм від зовнішнього середовища, то найголовніше, що потрібно зробити, - закрити рану. Але не ватою! Найбільша помилка - це коли використовують ватні тампони або кульки. Найкраще - бинт, марля або будь-яка чиста тканина.

Якщо кровотеча рясна, то потрібно її зупинити. При цьому не варто відразу накладати джгут. Іноді досить притиснути рану бинтом або чистою серветкою. І потім туго забинтувати. У 99% випадків цього достатньо. Джгут накладається, коли кров б'є фонтаном. Спочатку треба притиснути рану бинтом або серветкою, потім зафіксувати джгут вище місця пошкодження. Якщо травма була отримана в екстремальних умовах, чекати допомоги доведеться довго, потрібно відпустити джгут, почекати 30 секунд (або 1 хв.), Щоб відновився кровообіг у кінцівці, потім знову накласти джгут. У будь-якому випадку слід як можна швидше звернутися до лікаря.

"Найбільша помилка, коли використовують ватні тампони або кульки, щоб зупинити кров. Найкраще притиснути рану бинтом або будь-якою чистою тканиною. Потім - туго забинтувати".

Пошкодження м'яко-тканинних структур (сухожилля, м'язи, зв'язки) - вивихи, забиті місця, розтягнення

Основні симптоми: Травмований м'яз або сухожилля перестає функціонувати. Наприклад, якщо ви забили палець, то він не буде нормально розгинатися або згинатися. Біль в забитій кінцівці.

Перша допомога: Іммобілізація: потрібно обмежити рух в двох сусідніх суглобах, які розташовані вище і нижче травми. Тобто накласти шину (це може бути рівна досочка, планка, картон) і зафіксувати її за допомогою бинта, мотузки або ременя. Або взяти журнал (газету), скрутити навколо пошкодженої кінцівки і надійно зафіксувати. По можливості покладіть що-небудь холодне на місце вивиху (забиття). Зверніться до травмпункту.

"В аптечці повинні бути бинт, антисептичний засіб, джгут, серветки, знеболюючий протизапальний препарат".

Пошкодження кісткових структур - переломи кісток і вивихи суглобів

Основні симптоми: Деформація кінцівки: вона приймає неприродне положення (або форму). Сильний біль при навантаженні. Порушення рухливості кінцівки.

Перша допомога практично така ж, як і при вивиху (забитті): іммобілізація: потрібно обмежити рух в двох сусідніх суглобах, які розташовані вище і нижче травми. Тобто накласти шину (це може бути рівна досочка, планка, картон) і зафіксувати її за допомогою бинта, мотузки або ременя. Або взяти журнал (газету), скрутити навколо пошкодженої кінцівки і надійно закріпити. Надайте кінцівці високе становище. За можливості покладіть що-небудь холодне на місце перелому.

"На Заході вважається, що якщо у людини складний перелом і його потрібно оперувати, то робити це необхідно в перші 8 годин. Якщо потерпілий надходить в термін більше 8 годин після отримання травми, то операцію роблять у відстрочений період - це збільшує навантаження на організм і істотно сповільнює процес одужання. Дотримання "золотого стандарту" - оперувати в перші 8 годин після травми - може дозволити собі не кожна клініка. Специфічні витратні матеріали, можливість здати необхідні аналізи цілодобово. Нам пощастило: в нашій клініці завжди є все для того, щоб проводити операції в перші 8 годин".

Струс мозку

Основні симптоми: Струс може бути легкого, середнього та тяжкого ступеня. Легка ступінь: слабкість, легка непритомність. Середній ступінь: слабкість, порушення свідомості, тобто людина втрачає координацію. Важка ступінь: слабкість, короткочасна втрата свідомості, нудота, амнезія (потерпілий не пам'ятає, що сталося).

Перша допомога: Покладіть постраждалого на рівну поверхню і в цьому положенні негайно доставте його в травмпункт.

Падіння на спину

Основний симптом: Людина скаржиться на біль в грудній клітці. Порушується дихання.

Перша допомога: Якщо є підозра на пошкодження хребта, необхідний повний спокій. Потерпілий має перебувати на рівній поверхні, лежачи на спині. Якщо при цьому почалася кровотеча з носа або блювота, то потрібно покласти його набік. Але при цьому обов'язково зафіксувати.

Важливо! У перші 6-8 годин після отримання травми необхідно звернутися за медичною допомогою. Це той період часу, коли можна запобігти вторинні ускладнення (інакше з'являється набряк, ригідність м'язів, утворення гематом, які згодом вже набагато важче усунути).

Зараз ви читаєте новину «"Літні" травми: лікарі розповіли, як надати першу допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі