середа, 13 вересня 2023 23:13

Які щеплення треба зробити восени і хто в зоні ризику

Які щеплення треба зробити восени і хто в зоні ризику
Восени треба зробити три щеплення Фото: pexels

Цієї осені кожен має зробити щеплення проти грипу та Covid-19.

Ймовірно, коронавірус, грип і респіраторно-синцитіальний вірус (RSV), знову спалахнуть цієї осені. Але достеменно не відомо, коли і якої шкоди вони завдадуть, пише NYT.

Частково це пов'язано з тим, що введені під час пандемії обмеження змінили сезонний характер поширення вірусів.

"Минулої зими пік грипу припав на грудень, а не на лютий. Covid-19 підтримував стабільну кількість інфекцій і смертей більшу частину сезону з піком у січні. RSV минулого року досяг піку на кілька тижнів раніше. Та й циркулював довше, ніж зазвичай. RSV дедалі частіше визнають серйозною респіраторною загрозою, особливо для маленьких дітей, літніх людей. Також тих, в кого ослаблений імунітет", - йдеться у повідомленні Центру із контролю та профілактики захворювань США.

Фахівці сподіваються, що широке використання вакцин проти грипу, Covid-19 і RSV зможе запобігти ще одній тридемії захворювань восени.

Pfizer, Moderna і Novavax випустять наприкінці літа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні офіційно скасували карантин

Федеральні чиновники охорони здоров'я не говорять про первинну серію щеплень, за якою слідують бустери. Замість цього вони ініціюють одноразову щорічну імунізацію останньою версією вакцини.

Але нову вакцину проти RSV не схвалили для людей старших 60 років. Медики рекомендують таким людям спочатку проконсультуватись зі своїми лікарями.

Ніхто не знає, коли ці віруси з'являться знову. Тому слід робити щеплення ранньої осені, щоб виробити імунітет проти патогенів, зазначили фахівці.

Якщо вас вкусив ссавець або на шкіру чи слизову потрапила його слина, необхідно добре промити це місце проточною водою.

Потім звернутися до травмпункту по медичну допомогу і для щеплення проти сказу і правця.

Зараз ви читаєте новину «Які щеплення треба зробити восени і хто в зоні ризику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі