середа, 09 грудня 2020 11:59

Чому ПЛР-тести показують позитивний результат на Covid-19 у здорових людей

Чому ПЛР-тести показують позитивний результат на Covid-19 у здорових людей
ІФА-тест на антиген майже повністю у результатах збігається з ПЛР-тестуванням. Фото: pixabay.com

Реагуючи на залишки РНК-вірусу, ПЛР-тест може довгий час показувати позитивний результат, хоча людина вже здорова та незаразна. Після одужання від Covid-19 надійніше підтверджувати безпечний інфекційний статус за допомогою тесту на антиген.

Про це розповів доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Володимир Широбоков, передає УНН.

"Після захворювання настає безтемпературний проміжок часу, коли не треба підтверджувати одужання тестами. Міністр Степанов проводив пресконференцію, де сказав, що він і сам так зробив й вийшов на роботу. ПЛР-тест довго може бути позитивний. А в Китаї довели, що 3 місяці після хвороби навіть із фекальних мас виділялися ознаки коронавірусу. Так що це ще не вивчено, і треба зважувати усі обставини", - зазначив він.

За його словами, до критеріїв МОЗ із підтвердження одужання варто внести ІФА-тест на антиген. Він майже повністю у результатах збігається з ПЛР-тестуванням, але із більшою ймовірністю показує, що людина може припинити самоізоляцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні створять мобільні бригади для вакцинації від Covid-19

Українські вчені представили нові надчутливі антигенні тест-системи, які не вимагають підтвердження методом ПЛР. Водночас вони дешевші щонайменше вдвічі та можуть проводитись на будь-якому рівні закладів охорони здоров'я. Українські експрес-тести на антиген Covid-19 продемонстрували 100% збігу з результатами ПЛР-тестування.

Зараз ви читаєте новину «Чому ПЛР-тести показують позитивний результат на Covid-19 у здорових людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі