неділя, 01 вересня 2024 08:15

Яка каша вранці корисніша за вівсянку

Яка каша вранці корисніша за вівсянку
Цією кашею варто снідати: крупа, яка здатна знижувати холестерин Фото: pinterest

Сніданок має починатися з ситного зерна, щоб забезпечити травну систему клітковиною. Клітковина також допомагає знизити рівень холестерину.

Крім вівсянки, є ще одна недооцінена каша - це пшоно, пише Health digest.

У чашці вареного пшона міститься 207 калорій, 6 грамів білка і менше 2 грамів жиру. У пшоні також міститься трохи більше 2 грамів клітковини, що трохи менше, ніж у вівсянці, але пшоно виграє у вівсянки за вмістом вітамінів групи В.

Чим корисне пшоно

Пшоно - чудове джерело фітохімічних речовин, таких як стійкий крохмаль, бета-глюкан, інулін і стерини, які, як відомо, знижують рівень холестерину. Фітинова кислота - ще одна фітохімічна речовина в пшоні, яка допоможе знизити рівень холестерину.

Щоденне включення проса до сніданку може знизити рівень холестерину всього за три тижні. 2021 року в журналі Frontiers in Nutrition було проведено аналіз 19 досліджень, унаслідок якого з'ясувалося, що пшоно може знизити загальний рівень холестерину в середньому на 8%, а рівень ЛПНЩ ("поганого") холестерину - на 10%. Пшоно особливо корисне для людей із високим рівнем холестерину, щоб знизити його рівень до здорового діапазону. Також було доведено, що пшоно знижує рівень тригліцеридів більш ніж на 9%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сніданки нашвидкоруч: три смачні та поживні рецепти страв від зірок

Вам необхідний холестерин ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), щоб допомогти очистити кров від поганого холестерину. Пшоно може підвищити рівень холестерину ЛПВЩ на 6%.

Які хвороби лікують пшоном

У той час як пшоно працює над зниженням рівня холестерину, поживні речовини, що містяться в пшоні, можуть також знизити кров'яний тиск, йдеться в огляді 2023 року в журналі Separations. Пшоно може знизити активність ангіотензин-перетворювального ферменту (АПФ), який звужує кровоносні судини. Поліфеноли, таніни і фітати, що містяться в пшоні, допомагають організму боротися з вільними радикалами, які можуть призвести до хронічних захворювань, таких як хвороби серця, печінки і рак.Клітковина і некрохмалисті полісахариди знижують вплив пшона на рівень цукру в крові. Додавання пшона в їжу допоможе запобігти стрибкам цукру в крові та знизити резистентність до інсуліну. Мікробіом кишківника також пов'язаний з регулюванням рівня цукру в крові та запалення, а пшоно сприяє збільшенню кількості хороших бактерій, що підтримують здоров'я кишківника. Завдяки клітковині та білку пшоно може також допомогти зменшити кількість жиру в організмі та окружність талії.

Щоб зміцнити імунітет і бути енергійним увесь день додайте до яйця трохи каші. Підійде вівсянка або пшоно. Тости готуйте із цільно-зернового хліба. На нього покладіть шматочок риби жирних сортів – лосося, сьомги або форелі.

Зараз ви читаєте новину «Яка каша вранці корисніша за вівсянку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі