неділя, 18 серпня 2024 08:55

Як кава впливає на мозок: науковці назвали побічний ефект

Як кава впливає на мозок: науковці назвали побічний ефект
Кава впливає на сіру речовину людського мозку. Фото: radiotrek.rv.ua

Кава має певні корисні властивості, її зерна, наприклад, містять антиоксиданти, які захищають організм від багатьох захворювань.

Однак, кофеїн у деяких випадках також негативно впливає на здоров'я. Він, зокрема, може посилювати негативний вплив хронічного недосипання на сіру речовину мозку, пише PsyPost.

Науковці Німецького аерокосмічного центру в Кельні провели дослідження, у якому взяли участь 36 здорових дорослих людей з низьким звичним споживанням кофеїну. Їх розділили на дві групи. Одна отримувала каву, що містить кофеїн, а інша - напій без кофеїну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для чого пити воду після кави: шість причин

Впродовж дев'яти днів, включно з періодами хронічного обмеження сну, дослідники вимірювали зміни об'єму їхньої сірої речовини за допомогою МРТ і ПЕТ-сканування. При цьому виявили, що хронічне обмеження сну призводить до значних змін його об'єму, на які також впливає споживання кофеїну.

В учасників, які не вживали кофеїн під час обмеження сну, навпаки, спостерігалося збільшення об'єму сірої речовини в кількох ділянках мозку. Це свідчить про потенційну компенсаторну реакцію організму на втрату сну.

На ступінь цих змін впливали також індивідуальні відмінності в наявності аденозинових рецепторів. Так, нижчий рівень рецепторів корелював із більшим зменшенням об'єму сірої речовини.

Вчені дійшли висновку про складний взаємозв'язок між сном, кофеїном і структурою людського мозку. Виявилось, що споживання кофеїну може перешкоджати механізмам пластичності мозку, які активуються при втраті сну. Разом з тим науковці звертають увагу, що у дослідження є недоліки, включно з невеликим розміром вибірки і специфічністю генетичних профілів учасників, пов'язаних із метаболізмом кофеїну.

Вживання кави не шкодить серцю і судинам, якщо пити її помірно.

Також звичка випивати вранці чашку ароматного напою надає позитивний вплив на головний мозок. Все це стає наслідком позитивних змін в судинах, що відбуваються під впливом компонентів кави.

Зараз ви читаєте новину «Як кава впливає на мозок: науковці назвали побічний ефект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі