вівторок, 04 лютого 2020 12:12

21 тис. доларів замість 90 тис.: українські лікарі пересадили серце

3 лютого у ковельській лікарні вдруге в Україні після 15-річної перерви провели операцію з пересадки серця.

Донором став 42-річний колишній військовий, який помер від інсульту. Його рідні підписали згоду на донорство. У чоловіка вилучили нирку та серце.

Автор: facebook.com
  Київські та ковельські лікарі провели подвійну операцію
Київські та ковельські лікарі провели подвійну операцію


Трансплантація серця в Україні коштує 21 400 доларів., а нирок - 13 тис.. Вони можливі лиша за згоди родичів донора. Раніше держава відправляла таких пацієнтів для трансплантації за кордон. Вартість пересадки серця в Індії - від 90 тис. доларів., у США ціна - 950 тис. доларів, у Німеччині - 170 000, в Ізраїлі - 200 тис. доларів.

Серце пересадив Борис Тодуров, який прибув з командою з Києва та працював разом із ковельськими лікарями.

"Неможливе – можливе! Чергова трансплантація серця в Ковелі. Відмінна робота великої команди спеціалістів. Унікальна районна лікарня показує приклад усій Україні", – написав Борис Тодуров на своїй сторінці у фейсбуці.

Про це розповідає Олена Деркач, завідувачка інформаційно-аналітичного відділу з Ковеля.

"Ми подаємо дані в Інститут серця, що маємо донорське серця з певною групою крові. Мають свою базу пацієнтів, яким необхідна операція. У нас теж є, але тільки по нирках. Київські колеги вже шукають рецепієнта і привозять до нас. Це надійніше, ніж перевозити серце в Київ. Серце можна пересадити не пізніше 3,5 годин після вилучення. А так до моменту пересадки воно є в організмі, життєздатність якого підтримуємо апаратами", - наголошує Олена Деркач.

Пацієнту із новим серцем Святославу 59 років. У минулому він водій швидкої. Пережив два інфаркти, останній – на роботі. Тиждень із болем в грудях він іще возив пацієнтів.

Автор: facebook.com
  Київські та ковельські лікарі провели подвійну операцію
Київські та ковельські лікарі провели подвійну операцію

Цього ж дня трансплантували і нирку, але вже чоловіку з Ковеля. Обидва пацієнти знаходяться у реанімації.

Нирку пересадили 40-річному Дмитру, який 2 роки був на гемодіалізі. Для отримання донорського органу їздив у Запоріжжя та Київ, а пересадку зробили в рідному Ковелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронну базу донорів запустять за рік

Операції оплатила держава. Зараз пересадки органів потребує ­близько 5 тис. українців.

Хірурги ­Ковельського міськрайонного територіального ­медичного об'єднання на Волині вперше в Україні пересадили нирку в ­районній лікарні. До операції заклад готувався ­півроку. У вересні отримали ліцензію на трансплантацію. За підтримки міської влади закупили устаткування.

Надії Федоровій із Ковеля пересадили нирку від її чоловіка Віталія. Шість років вона ходила на гемодіаліз — процедуру очищення крові. Через апарат її фільтрують від токсинів та шкідливих речовин. Гемодіаліз необхідно проводити пожиттєво, тричі на тиждень по чотири години.

Зараз ви читаєте новину «21 тис. доларів замість 90 тис.: українські лікарі пересадили серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі