понеділок, 17 вересня 2012 00:45

Від запалення мозку судомить і нудить

 

— 8-річному хлопчику сверлили череп, щоб голкою взяти аналіз мозку. Біопсія виявила вірус герпесу, — розповідає столичний невропатолог Віталій Осташко. — Привели до мене, коли вже мав судоми і температуру 39. Це найперший симптом запалення мозку. У школі хлопець добре вчився, але останній час забував щойно прочитане, швидко втомлювався. Часто плакав і нервував, його нудило.

Герпес виявляють за аналізом крові. Вірус потрапляє в організм через слизові оболонки, відкриті рани, передається дитині в утробі.

— Розноситься через кров і лімфу по всьому тілу, осідає в нервових клітинах. Це невиліковно. Вірус часто не проявляється роками. Активізується, коли слабне імунітет — через застуду, грип, під час місячних, від перевтоми.

— Найгірше, коли герпес вражає нервову систему. Тоді викликає енцефаліт — запалення мозку.

Пацієнта в перші дні хвороби тримають у палаті інтенсивної терапії, бо можливі судоми гортані.

— Дитина потроху видужує. Раніше при енцефаліті виживали лише чверть хворих. Ще 50 років тому не було ефективних ліків, а тепер пацієнту колять противірусні препарати протягом 7-10 днів. Одночасно хворий приймає ліки від температури та судом.

Повністю виліковують більшість пацієнтів. Проте, якщо не звернутися до лікаря в перший тиждень хвороби, шанси вижити зменшуються вдвічі.

— За кордоном розробляють вакцину, щоб у вилікуваних пацієнтів енцефаліт не повторився. Поки що невідомо, наскільки вона ефективна.

Після виписки з лікарні протягом місяця треба пити вітаміни групи В, щоб підтримати нервову систему.

— Часто читав, як на форумах в інтернеті люди пишуть: "Я вилікував герпес", "У мене  від герпесу був цистит. Пропила антибіотики і зараз повністю здорова". Це неправильно, бо навіть після одужання вірус герпесу лишається. Лікуємо лише запалення. Ще немає ліків, які повністю приберуть вірус із організму.

9

жителів планети із 10 мають в організмі вірус герпесу. Проявляється він у кожного п'ятого.

 

Вилікували 15 хворих на рак

Британські вчені виявили, що вірус герпесу вбиває ракові клітини. Його вводять уколом у злоякісну пухлину. Так вдалося повністю вилікували 15 людей із третьою стадією раку шиї та голови.

— Вірус не загрожує організму. Ми змінили його будову, прибрали гени, які допомагають йому ховатися в нервових клітинах, — каже Кевін Гаррінґтон, автор дослідження.

Змінений вірус герпесу також стимулює імунітет у хворих на рак.

 

Зараз ви читаєте новину «Від запалення мозку судомить і нудить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі