середа, 13 липня 2011 06:15

Від перепою допомагає полин

57-річна Світлана Качуришина із Кременчука Полтавської області щороку їздить заготовляти лікарські трави на Вінниччину. Там у жінки батьківська хата.

Горище й кімнати дому вона використовує для сушіння трав. Збирає до жовтня, коли обриває глід і шипшину.

— Липу п'ю для зняття жару, м'яту та мелісу — для заспокоєння й апетиту. Чистотіл для очищення печінки. Від отруєння — полин. Він ще допомагає від перепою. Листок трави на гілці треба залити стаканом кропу, настояти 10 хвилин і випити. Після двох-трьох ковтків може початися рвота. Це очищається організм, — розповідає Світлана Качуришина.

Аби трави не втратили лікувальних властивостей, їх слід правильно зірвати, висушити й зберегти.

— Трави збираю до 12.00. Пізніше вони вже не мають тієї сили. Одразу розстеляю на горищі чи на підлозі в кімнаті з відкритими вікнами. Якщо сушити на сонці, то потіряються колір і лікувальні свойства.

Трави жінка зрізує гострим ножем. М'яту жне серпом, коли вона цвіте. Чистотіл також зрізує з цвітом, а коріння копає, коли квіти вже опадуть. Липу зриває з гілками й чекає три дні, щоб цвіт ввібрав соки із гілок. Потім обриває й досушує квіти.

Загортає їх в м'який папір, підписує й складає в картонний ящик з-під телевізора.

Зараз ви читаєте новину «Від перепою допомагає полин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі