понеділок, 24 жовтня 2016 07:05

Пивні алкоголіки мають "бичаче серце"

Автор: ФОТО З САЙТА www.verdadementira.com.br
  У пивних алкоголіків жир відкладається за жіночим типом — на поясі, стегнах, талії, ­грудях
У пивних алкоголіків жир відкладається за жіночим типом — на поясі, стегнах, талії, ­грудях

— Поїхав із дружиною відпочити в ­Карпати, та ледь не помер у дорозі. В горах не було де купити пива. В мене почалась нудота, паморочилося в голові. Коли повернувся додому, пішов до нарколога. Він пояснив, що я став залежним від пива. А пив усього по дві склянки на день — на сніданок і вечерю, — розповідає 36-річний Микола Сеніцин із Києва.

— Пивний алкоголізм виникає не через кількість випитого, а через регулярність, — розповідає столичний лікар-нарколог В'ячеслав Заїка, 40 років. — Наприклад, щодня по пляшці. Він підступний. Розвивається непомітно для людини і для її рідних. Цю залежність можна побачити, припинивши вживати спиртне. Не випив — і має підвищений тиск, безсоння, часте серцебиття. У запущених ситуаціях настає біла гарячка. Багато людей кажуть: "Я під парканом не валяюсь, працюю, я — не алкоголік". Проте якщо п'єш пиво щодня і не можеш зупинитися — ти алкоголік.

Пивний алкоголізм небезпечний для серцево-судинної системи й нирок.

— Ознака таких хворих — бичаче серце. Величезне, роздуте, з тонкою стінкою. Як ганчірка тріпається, намагаючись проштовхнути кров. Людина відчуває задишку від фізичних навантажень. Стає слабким під час сексуальної близькості. У пивних алкоголіків знижу­ється рівень чоловічих статевих гормонів — а це впливає на плідність. Жир відкладається за жіночим типом — на поясі, стегнах, талії, грудях. Мішки під очима, одутлість шкіри — через порушення водного обміну в організмі. Згодом людина починає мочитися в ліжко, від неї смердить. Ще пацієнти труяться хімікатами, які додають виробники напоїв для тривалого зберігання.

Для лікування пивних алкоголіків застосовують три види терапії. Фізичну залежність і шкідливу хімію виводять медикаментами. Психологічно допомагають зустрічі з психотерапевтом. Нарколог також працює з родичами. Намагається змінити середовище довкола людини.

— Запрошуємо родичів на розмову. Вони більше помічають у житті залежного, аніж він сам. Коли його тягне до пляшки, як реагує на відсутність алкоголю та чи не підпиває нишком. Тривалість лікування залежить від того, як міцно людина втягнулася — від кількох тижнів до місяців. Якщо ж регулярно п'є, а лікуватися не має наміру — треба створити умови, в яких некомфортно буде вживати пиво. Змінюємо ситуацію навколо, компанію. Це важко, але іншого виходу немає.

Зараз ви читаєте новину «Пивні алкоголіки мають "бичаче серце"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі