пʼятниця, 09 грудня 2011 05:45

Під час інфаркту болять руки і щелепа

25 листопада в Черкаському кардіоцентрі прооперували місцевого священика Михайла Лупина. Із коронарної артерії видалили два тромби. Пацієнт пережив кардіогенний шок після інфаркту.

— Ще 16 листопада через півгодини після сніданку ось тут як схопило, — показує на груди отець 68-річний Михайло. — Такий нестерпний біль. Потім затихло й знову. Я подумав, що це рак, мабуть, помру. Терпів ще до неділі. Відслужив ще вечірню, добрих 2,5 години. Потім кажу сину Олександру: "Вези мене куди хочеш". Він — у першу лікарню. Там рятували крапельницями, полегшало. Коли опівночі 18 листопада такі болі схопили, гірше, ніж було. Ріже в руках, пече в грудях. Я піднявся і в дверях упав. В очах червоно, потім жовто, у роті пересохло. І десь діваюся. Мені кисень підключили, ставлять крапельниці. Коли просвітліло, стало легше.

Михайла Лупина перевезли в кардіологічний центр.

— Через 15 хвилин почали вливати якусь рідину. А потом у серце вставили дві пружини. Уже я можу їсти і добре себе почуваю. Слава тобі, Боже, — хреститься. — Я не вірив, що це з серцем проблеми, бо завжди вважав себе здоровою людиною.

Священик лежить у відділенні гострої коронарної недостатності та порушення ритму. Операцію проводив кардіохірург Олександр Білоус. Перед тим під місцевим знеболювальним зробив коронарографію — рентген судин серця.

— Це безболісне дослідження вінцевих артерій, яке дозволяє побачити ураження бляшками судин. Усередину стегнової судини ввели катетер і просунули до серця. Коли він дійшов до вінцевої судини, під тиском ввели контрастну рідину. Завдяки цьому судини бачимо на моніторі. Процедура триває 20 хвилин, — пояснює медик.

Причиною інфаркту міокарда є закриття коронарної артерії бляшкою, яка лопає і на її місці створюється тромб. Він перекриває просвіт судини, кров не надходить. Через нестачу кисню гине ділянка серцевого м'яза. Людина відчуває сильний біль у грудях, руках, нижній щелепі або спині, її нудить, сильно пітніє, серце б'ється нерівномірно, падає тиск.

— Починати операцію слід не пізніше, ніж за 6 годин після приступа. У Михайла Леонтійовича тиск уже був майже на нулях. Але в коронарній артерії ще залишався невеликий просвіт і ледве поступала кров. Тому серцевий м'яз був ще живий. Після коронарографії вже знав місце, де були дві бляшки. У судину до місця звуження просунув балон-катетер і роздув, заповнюючи контрастною речовиною. Просвіт збільшився. Тоді імплантував коронарний стент. Він має вигляд сітчастого гнучкого циліндра з нержавіючої сталі. У звуженому місці він розпрямляється, набирає форми судини. І кровоток відновлюється.

Отець Михайло продовжить лікування в кардіології, щоб відновити пошкоджений м'яз. Йому доведеться обмежити фізичні навантаження і дотримуватися дієти.

Зараз ви читаєте новину «Під час інфаркту болять руки і щелепа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі