четвер, 15 грудня 2005 10:58

Хвостики димлять — вуха не болять


Про цілющі властивості гарбуза нині знають лише сільські бабусі. 16-річній Анастасії Колесниковій запалення вуха допоміг вилікувати саме народний метод — обкурювання хвостиком від гарбуза.

Запалення почалося з симптомів звичайної застуди.

— Нежить, озноб, висока температура мене не лякали. Скільки разів уже хворіла — і нічого, все проходило. Те саме думала про вухо: поболить і перестане. При сильному жару може боліти все що завгодно, — пригадує Настя. — Але застуда пройшла, а вухо боліло й боліло. Сильніше й сильніше. Коли вже не могла терпіти, пішла в поліклініку.

Оглянувши дівчину, отоларинголог констатував запалення вуха. Кілька тижнів Настя ходила до лікаря на промивання. Проте біль не вщухав.

Знайомі родини Колесникових, довідавшись про недугу, порадили обкурювати вухо хвостиком від гарбуза. Димом лікувати болячку видавалося дивним...

— Рецепт і справді незвичний. З паперу роблять лійку і вставляють у вухо. Засушений гарбузовий хвостик підпалюють. Поки кінчик тліє, його підносять до згорнутого паперу так, щоби дим ішов у вухо, не обпікаючи його, — розповідає Настя.

Знайти в місті гарбузові хвостики не вдалося. На базарах їх немає, в аптеки теж не завозять. Довелося телефонувати в село до бабці. За два дні приїхала передача із Закарпаття — пакунок із сухими гарбузовими хвостиками.

За два дні приїхала передача із Закарпаття — пакунок із сухими гарбузовими хвостиками

— Продовжуючи ходити на процедури, я стала щодня обкурювати вухо димом. Одразу полегшало! А за тиждень біль взагалі минув, — продовжує Настя. — Навіть лор здивувався й незабаром видав довідку про одужання.

З того часу в домі Колесникових завжди є три-чотири хвостики про запас. Тільки-но в когось починає боліти вухо, дістають із шафи гарбузовий хвостик та сірники.

Бабині рецепти не для всіх

Завідувач кафедри отоларингології Національного медуніверситету ім. Богомольця Юрій Митін, 64 роки
— Про такий спосіб лікування чую вперше. Добре, що вашій героїні він допоміг, але всім його не раджу. Хвороби треба лікувати, а не заліковувати бабусиними порадами. Кваліфікований лікар-лор повинен вчасно діагностувати хворобу та призначити лікування: антибіотики, промивання, закапування.
На мою думку, дівчині допомогло комплексне лікування. Вигрівання хвостиком лише посилило ефект від ліків.

Зараз ви читаєте новину «Хвостики димлять — вуха не болять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі