понеділок, 25 березня 2013 00:30

Хребта витягують вантажем під водою

Автор: фото з сайта www.worldmassage.ck
  Біль у спині виникає, коли зміщений диск тисне на нерв. До остеохондрозу найчастіше призводить важка праця та неправильна постава
Біль у спині виникає, коли зміщений диск тисне на нерв. До остеохондрозу найчастіше призводить важка праця та неправильна постава

48-річній Ніні Педченко із Самгородка Смілянського району на Черкащині поставили діагноз — багаторівневий остеохондроз у попереку. Через міжхребцеві грижі їй почали оформляти інвалідність.

— Перші болі появилися шість років тому. Тоді якраз народився внук. Трошки його поносю і чую, що починає боліти спина. Подібне відчувала весь цей час. Два роки тому лежала в лікарні в Ротмістрівці. Невролог порадив зробити МРТ. Якби коштувало сотню, то обстежилася би. А так 650 гривень. Чоловік перед цим упав з висоти, на його лікування скільки грошей пішло. Думаю, обстежуся пізніше. Перед Новим роком получали кукурудзу за пай. Чоловіку не можна піднімати, то я потягала мішки. Стало дуже недобре.

Наступного дня поїхала на томографію. В автобусі аж у голову стріляло. Зараз не можу лежати на лівому боку, бо віддає в ногу. Мушу повертатися помаленьку на інший бік, бо десь зачіпає нерв. Не можна довго ні стояти, ні ходити. А купила онукам пряників і молока, то насилу принесла, — розповідає Ніна Петрівна.

Первинні явища остеохондрозу виникають у всіх людей після 40 років, пояснює завідувач нейрохірургії лікарні швидкої допомоги №3 Черкас Сергій Алєксєєв. Із віком хребет зазнає руйнації.

— Проявляється по-різному. Хтось і не відчуває, комусь боляче під час руху, нахилянні чи навантаженні. Між хребцями є еластична прокладка — диск. Якщо він руйнується, то тисне на нервові закінчення. Виникає сильний біль, найчастіше у попереку. Диски зневоднені, тому сплющуються. Якщо лікуванню не піддається, потрібно оперувати.

Боліти може так, що хворий неспроможний повернутись з боку на бік, встати з ліжка, нахилитися. Згодом біль поширюється на кульшові суглоби, стегна, гомілки та ступені.

— Найчастіше до такого призводить важка фізична праця. Це найперше стосується людей із села. Працюють нахилені, тому на поперек найбільше навантаження. Також хворіють водії, бо тіло перебуває у стані вібрації. Час від часу може виникати кульгання.

Рекомендує робити вправи на розтягування хребта. Лягати на рівну поверхню на спину, живіт або стояти навкарачки. Добре пройти курс лікування на дошці Євминова.

— Купіть чи зробіть самі. Щоденні вправи на ній зміцнюватимуть хребет.  Раджу поїхати до санаторію. Помічне комплексне лікування з масажами, радоновими ваннами. Або підводне витягування, коли до ніг прив'язують вантаж, а хворого в цей час тримають попід пахви. Хребет м'яко витягується. Для профілактики остеохондрозу спину потрібно тримати рівно. Уникайте піднімати важке або робити це навприсядки. Частіше рухайтеся, висіть на турніку та плавайте.

80 у стількох випадках зі 100 причиною болю в спині є остеохондроз. Недугу мають 70% дорослих. Найчастіше хворіють літні особи та люди з надлишковою вагою. Якщо остеохондроз ускладнений грижами міжхребцевих дисків, біль виникає в різних частинах тіла. Через поперек болять ноги. Шийний остеохондроз спричиняє біль у руках і голові, грудний — у внутрішніх органах.

Зараз ви читаєте новину «Хребта витягують вантажем під водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі