вівторок, 26 лютого 2019 05:51

Галині Харченко відновили три клапани серця

Автор: Любов КАРНАРУК
  Галина Харченко з Кам’янки на Черкащині після операції в палаті кардіохірургічного відділення в Черкаському обласному кардіоцентрі
Галина Харченко з Кам’янки на Черкащині після операції в палаті кардіохірургічного відділення в Черкаському обласному кардіоцентрі

52-річній Галині Харченко із райцентру Кам'янка на Черкащині в обласному кардіоцентрі замінили два клапани серця, на третьому зробили пластику.

— В 11 років я захворіла на ревматизм. Звідки воно взялося, не знаю, — розповідає 52-річна Галина Харченко. Cидить на ліжку в палаті кардіохірургічного відділення Черкаського обласного кардіоцентру. — В 15 підлітковий лікар сказала, що хвороба минула, але в серці залишилися шуми. Почувалася майже нормально, але при невеликому навантаженні пітніла голова.

2014-го жінка перехворіла вірусною пневмонією.

— Терапевт послухала і каже: "Сердечко твоє мені не подобається". І направила в обласний кардіоцентр. Тут обстежили і виявили ваду серця — ревмокардит. Пропонували оперувати мітральний клапан. Я відмовилася. А торік у листопаді стало гірше. Задихалася, став збиватися ритм. І все одно не зважувалася на операцію. На Новий рік навіть не могла щось приготувати, так було недобре.

16 січня в сімейного лікаря взяла направлення і поїхала у Черкаси.

— Після операції кардіохірург центру Олег Олександрович каже: "Мусили змінити не лише мітральний, а й аортальний клапан. Коли оперували, зрозуміли, що за років два його теж треба буде міняти". Ще на одному зробили пластику. На моє щастя, тут були клапани потрібних розмірів. Тепер всі як нові. Житиму довго. Але постійно прийматиму препарати для розрідження крові.

Клапани замінили безкоштовно, за державною програмою.

— Операція була відкрита на грудях. Через стравохід провели датчик. Так робили ультразвукове обстеження серця зсередини, — каже головний позаштатний кардіохірург Черкащини 33-річний Олег Журба. — Мітральний та аортальний клапани замінили на механічні протези. Операція тривала 5 годин. Тепер всі симптоми із задухою і перебоями роботи серця зникли.

Ревмокардит розвивається внаслідок перенесених інфекційних захворювань.

— Найчастіше це ті пацієнти, які в дитинстві або замолоду хворіли на ангіну. Оскільки молодий організм спокійно переборює хворобу, більшість людей про це забуває. А варто було б обстежитися у кардіолога. Наслідки ангіни проявляються за 10–30 років.

Є біологічні і механічні клапани.

— Перший працюватиме років із 20. Він подібний до людського. Виготовлений за спеціальною технологією зі стулок свинячого клапана, конячого або бичачого перикарда. Механічний може працювати і 50 років. Але треба постійно приймати ліки для розрідження крові. Строго дотримуватися дозування. Якщо приймати менше, може з'явитися схильність до тромбозу. І навпаки, більша кількість спричинить кровотечі. Пацієнти, які дотримуються всіх наших порад, живуть повноцінним життям, — завважує Олег Олександрович.

Пластика стулок клапана виконується, коли вони ще не закам'яніли.

— Корекцію виконуємо за допомогою нитки. Навколо клапана обшиваємо кільце, таким чином він зберігається. Маю пацієнтів, які після такої операції повернулися до активного способу життя, грають у волейбол, займаються в фітнес-клубах. Раджу після перенесених інфекційних захворювань проконсультуватися у кардіолога, — наголошує Олег Журба.

Зараз ви читаєте новину «Галині Харченко відновили три клапани серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі