четвер, 28 грудня 2006 18:26

У "яблука під снігом" додають різнокольорові цукати

Автор: фото: Олена ХМІЛЬОВСЬКА
  Киянка Наталя Доцок приготувала ”яблука під снігом” для чоловіка Ярослава
Киянка Наталя Доцок приготувала ”яблука під снігом” для чоловіка Ярослава

23-річну киянку Наталю Доцок п"ять років тому запросили дружкою на весілля в Сторожинецький район Чернівецької області. Там дівчина вперше скуштувала коронну страву села Забагна — "яблука під снігом". Місцеві жителі роблять її на Новий рік, Різдво, Великдень і на весілля. Відтоді Наталя готує цей десерт щороку на новорічне свято. Каже, він дуже смакує з шампанським.

Наталя мешкає на вулиці Метробудівській в Києві. Зустрічає в білому гольфі та чорних штанях. На ногах — капці у вигляді вухатих зайців. У руках тримає біло-синій смугастий рушник.

— Яблука вже варяться в сиропі, — жінка запрошує на кухню.

— П"ять років тому в Забагні моя сестра вийшла заміж. Я була старшою дружкою, — знімає кришку з каструлі, в якій киплять очищені від шкірки п"ять яблук. У центрі кожного — глибока кругла виїмка.

У каструлі киплять очищені від шкірки п"ять яблук

Для сиропу Наталя налила в каструлю майже літр води. Додала півсклянки цукру й на кінчику ножа кориці. Нагріла суміш, доки цукор не розчинився. Потім укинула плоди.

— Пам"ятаю, як наречена завела мене до комори. Там страв стільки, що ними можна було нагодувати все село! — вона знову зазирає в каструлю. Боїться, щоб яблука не розварилися. — Перше, що помітила, — великі жовті кульки. Стояли на підлозі. Дуже багато, штук сто. Такі лахматі й дуті, а зверху ніби вкриті снігом. Якби не скуштувала, не здогадалася б, що то яблука.

Дівчина варила фрукти 5–7 хв. Обережно вийняла їх ложкою на друшляк. Для начинки змішала сир із запареними родзинками, дрібно нарізаною курагою, ванільним та звичайним цукром.

— До забагнянського рецепта додала свій штришок. Приправляю сир різнокольоровими цукатами. У страві вони стають м"якими. Дуже смачні, — дівчина насипає жовті, зелені та червоні шматочки.

Аби маса добре трималася, Наталя додала ложку розтопленого вершкового масла. Начинку ретельно вимісила дерев"яною ложкою і начинила кожне яблуко. Міксером збила домашні вершки із цукром та ваніллю. Цим кремом полила фрукти, зверху посипала кокосовою стружкою. Верхівка нагадуватиме снігову шапку.




Що потрібно

10 яблук; 200 г сиру; 30 г родзинок; 20 г кураги; 30 г цукатів; 2 столові ложки вершкового масла; кориця, ваніль та цукор за смаком; кокосова стружка

Зараз ви читаєте новину «У "яблука під снігом" додають різнокольорові цукати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі