четвер, 27 жовтня 2022 00:25

Шоколадний кекс пахне грушею

Автор: ЮЛІЯ СИМОНЧУК
  Шоколадний кекс запікають із цілими грушами. Так вони краще зберігають оригінальний смак
Шоколадний кекс запікають із цілими грушами. Так вони краще зберігають оригінальний смак

— Восени часто готую випічку з грушами, — говорить 65-річна Антоніна Грубко з Вінниці. — У цей час вони стиглі й найароматніші. Найпростіший десерт — заливний пиріг.

Збиває міксером три яйця та 260 г цукру до побіління. Вливає 130 мл кефіру. Додає 170 г борошна, дрібку ванілі, 1 ч. л. розпушувача, 60 мл олії. Перемішує до однорідності.

Очищує від шкірки та серцевини три груші, нарізує довгими скибками. Змащує маргарином чи вершковим маслом форму для запікання. Виливає половину тіста, щільно викладає фрукти. Виливає залишки тіста. Випікає 30–35 хв. за температури +190°C. Готовність перевіряє зубочисткою. Потім тримає десерт у духовці ще 10 хв.

Охолоджений пиріг посипає цукровою пудрою.

— Любителі солодкого точно оцінять пиріг із карамелізованою грушею, — продовжує Грубко.

Для карамелі розтоплює в сотейнику на малому вогні 50 г масла. Додає 100 г цукру та 1/2 ч. л. кориці. Розмішує до однорідності. Отриманою сумішшю поливає форму для запікання, викладає вісім очищених від шкіри та серцевини груш, розрізаних навпіл.

Для тіста поєднує по 180 г масла та цукру, три яйця, цедру лимона, 1 ч. л. розпушувача та 230 г борошна. Виливає тісто на груші, рівномірно розрівнює по поверхні. Випікає 45 хв. за температури +180°C. Витримує десерт у духовці ще 15 хв. та обережно перевертає на блюдо. Так груші опиняться зверху.

Готовий десерт нарізує на порційні шматки та подає із зеленим несолодким чаєм.

— Шоколадний кекс із грушею завжди виглядає святково, — каже 37-річна Юлія Симончук із Луцька. — Підійде для дня народження чи звичайного чаювання.

Для тіста поєднує 150 г цукру, 100 г сметани, два яйця, 200 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 30 г какао. Вливає 100 г розтопленого масла та вимішує суміш. Додає 50 г подрібненого шоколаду.

Половину маси викладає в застелену пергаментом форму, далі кладе три цілі груші. Заливає їх рештою тіста. Випікає 40–60 хв. за температури +180°C.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Шоколадний кекс пахне грушею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі