Фестиваль "Червоне вино" — візитівка закарпатського Мукачевого. Цього року гості пили хмільні трунки цілих чотири дні.
Фестиваль традиційно проходить на площі Миру. Прямуючи на свято, зустрічаю привітних перехожих — несуть пакунки з пляшками! Чути, як з майдану линуть пахощі шашликів і домашньої пікниці — закарпатської ковбаси. У повітрі витають аромати вин — терпких, солодких, міцних, легких.
Перші великі дерев"яні бочки. Біля них — гості, які вже хильнули "Бобовищанського", "Середнянського" чи домашнього вина. Ходжу від одного столу до другого й маленькими ковточками дегустую напої. Пригощають задарма.
Чимало виноробів не хотіли розповідати, скільки наточили вина
Пропонують і холодне, і гаряче вино з термосів — глінтвейн. Спитайте мене, яке краще, — не відповім. До смаку припала "Троянда Закарпаття" винороба Володимира Райчинця, 45 років. Трунок п"ється легко. Лише згодом відчуваєш його в ногах, а потім і в голові. Пан Володимир ще й пригощав "Вермутом", білим і червоним:
— Якщо їмо м"ясо, п"ємо червоне вино. Рибу запиваємо білим. А до солодощів більш пасує десертне.
Постійний гість фестивалю — 42-річний ґазда Тіберій Бортек із села Завидове Мукачівського району. Цього року, розповідає, спробував зробити шипшинове вино. Вийшло! Це неабиякий успіх, бо не всім удається. Вино на смак легке, з тонким ароматом.
— Цілюще, — додає Тіберій.
Чимало виноробів не хотіли розповідати, скільки наточили вина, чи файним був урожай. Про секрети виноробства — й поготів. Але Тіберій Бортек не з таких:
— Удома росте 20 сотин винограду, — примруживши очі, додає: — Якби було ще більше, то не зашкодило б.
На вині пан Бортек непогано заробляє. Каже: "Добре, якби винороби, як я, мали змогу реалізувати свою продукцію в магазинах".
Якщо у вині розпізнають вміст кориці чи гвоздики —його бракують
Найцікавіші дні фестивалю — другий та третій (13–14 січня). Тоді дегустаційна комісія відбирає у виноробів зразки вин й визначає найкращі трунки в двох номінаціях — "Біле" й "Червоне". Зважають на колір, терпкість, сухість, вміст цукру. Якщо у вині розпізнають вміст кориці чи гвоздики — його відразу бракують. Напій має бути чистим, з ароматом винограду, без будь-яких домішок.
У журі — досвідчені спеціалісти з винзаводів. Підкупити професійних дегустаторів можна хіба що справжнім вином.
— Стільки вина на фестивалі, як цього року, я не пригадую, — не приховує своєї радості заступник міського голови Мукачевого Ганна Іваницька, 53 роки.
До Мукачевого приїхали 40 виноробів з Іршави, Ужгорода, Берегова, Виноградова, Сваляви, з Ужгородського та Мукачівського районів. Гості скуштували понад 120 сортів натурального домашнього закарпатського вина.
Переможець отримав біле порося
Олександр Ковач, 36 років, із села Концово Ужгородського району здобув перше місце в номінації "Найкраще біле вино". В нагороду отримав живий приз — біле поросятко. У номінації "Найкраще червоне вино" дегустаційна комісія віддала перевагу сонячному напою Івана Урсти, 60 років, із Берегівщини. Йому вручили чорне порося.
Серед підприємств за біле вино відзначили ТОВ "Завидівське" з Мукачевого, за червоне — АПТП "Бобовищанське".
Шипшинове вино від Тіберія Бортека
3–4 кг перестиглої шипшини залити 5 л теплої води. Через день всипати 2 кг цукру. Зцідити у бутель, герметично закупорити. Обладнати водяним фільтром (крізь корок встромити трубку, інший кінець занурити в літрову банку з чистою водою). Так шипшина має бродити 3–4 місяці. Коли "перестане булькати" — значить, виграло! Шипшинове вино готове.
Хороший напій дегустують за гроші
Зазвичай вино на фестивалі в Мукачевому дегустують задарма. Та за ексклюзивні трунки треба платити. Склянка доброї, вистояної "Троянди Закарпаття" коштує 10 грн, келих вермуту — 6 грн. За 200-грамовий гранчак десертного цвайгелт та столової леанки (фетяски) ґазди просили 5 грн. Значно дешевша ізабелла — 2 грн за склянку.
Коментарі