пʼятниця, 04 березня 2011 07:45

Як я до Масляної готувався

Автор: фото з сайта www.fotoplex.ru
  Червона ікра на млинцях — гарантія добробуту і здоров’я на весь рік
Червона ікра на млинцях — гарантія добробуту і здоров’я на весь рік

Масляна, Масляна... Ситне, багате, веселе свято. Цього року масляний тиждень починається 28 лютого. Аж до неділі, 6 березня, всі, хто любить народні традиції, пектимуть і їстимуть млинці, вмочатимуть їх у мед і сметану, маститимуть ікрою і маслом, гулятимуть і веселитимуться, наїдатимуться досита, відзначатимуть гучно і пишно широку Масляну!

От я й вирішив з'ясувати, що ми святкуємо, як це робити правильно і звідки на Масляну з'явилася традиція пекти млинці та їсти їх з ікрою.

Кажуть, Масляна — це одразу кілька обрядових свят. По-перше, це язичницьке свято проводів зими і зустрічі весни. Але, зустрічаючи весну, зустрічали і Новий рік. Отже, Масляна увібрала в себе й обряди Нового року, а під цим розуміють багате щедре застілля. Її відзначали, наїдаючись донесхочу. Адже багато народів вважають, що новий рік буде таким, яким було застілля.

Бенкет перед постом, коли народ добряче "відривався" перед тривалим утримуванням, чудово поєднався з новорічними традиціями. Люди, як і раніше, вірили, що Масляну треба зустрічати жирно, сито, щедро — тоді й весь подальший рік такий буде. А хто на свято не бенкетуватиме, рік голодуватиме. Отже, як каже давнє прислів'я, "Хоч усе із себе заклади, а Масляну проведи!" Адже гуляння — це свого роду обряд, що гарантує багатство на рік наперед. Ось звідки традиція гуляти на широку ногу.

Тому Масляна — це уособлення ситого, багатого життя. Нерідко її називають "щедрою". І не тільки тому, що цими днями всі щедро заставляють столи наїдками, а й тому, що люди сподіваються: якщо Масляну зустріти широко та шанобливо, то вона буде щедра, дасть хороший урожай, добробут на весь рік.

Масляна — це пустотливе і веселе прощання із зимою і зустріч весни. Люди споконвіку сприймали весну як початок нового життя і шанували Сонце, що дає життя і сили всьому живому. В давнину млинець вважали символом сонця. Оскільки він, як і сонце, жовтий, круглий і гарячий. Млинці випікали на честь сонця і вірили, що так споживають частину його тепла і могутності.

Млинці з ікрою на Масляну — це найдавніша традиція, адже ця страва, що її ми так полюбили, якнайкраще символізує давнє повір'я: наскільки багато і весело відсвяткуєш, настільки щасливий і ситий буде наступний рік. А що може краще гарантувати добробут і здоров'я наступного року, ніж червона ікра на млинцях?

Тільки не все так просто. Млинців я напік, а от з ікрою мені було непросто. У найближчому невеликому супермаркеті мав таки проблему — як вибрати серед запропонованих торгових марок і упаковок ікру, що годилася б для цього свята.

І, слава Богу, пригадав, що маю армійського друга з Камчатки. Він багато розповідав про тамтешню природу і про неймовірно красиве явище — прихід на Камчатку лосося на нерест. Тож він говорив, що найкраща — це камчатська ікра, що її мають виготовляти за ГОСТом і на Камчатці. Довго я перебирав баночки і нарешті знайшов — Камчадал. Мені здається, що від друга я навіть назву цю чув. До Масляної кілька днів, тому купив кілька баночок, аби "потренуватися" до свята, щоб не було потім сюрпризів. І не помилився — я таку ікру щодня їв би. Красива, смачна, просто тане в роті. Сподіваюся, після такого святкування рік точно повинен бути багатий і вдалий. Того й вам зичу!

Зараз ви читаєте новину «Як я до Масляної готувався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі