пʼятниця, 08 серпня 2014 18:05

У дітей із зони АТО порушився сон і зник апетит - психолог

У дітей із зони АТО порушився сон і зник апетит - психолог
tsn.ua

Діти, які приїхали у столицю із зони АТО, лякаються шуму літака, болгарки чи бензопили. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла київський психолог Валентина Домська.

"Особливий відбиток війна залишить на дітях, - вважає психолог. – Шуму лякається кожна друга дитина з Донецька чи Луганська. Одні присідають і накривають руками голову, інші хапають за руку чи за ногу маму. Є такі, які від шуму просто починають бігти. Звісно, така реакція тимчасова. Але закривати на це очі не можна".

Батькам, які перевезли своїх дітей подалі від війни, радить слідкувати за тим, як почала гратися дитина.

"Якщо в іграх ваша дитина відтворює сцени насилля, знущання, приниження, навмисне інсценізує аварії, вибухи та убивства, то війна вже залишила на ній свій відбиток, - говорить психолог. - Ми маємо кілька груп дітей війни: зовсім маленькі, які ховалися з батьками по підвалах, сироти, яких терористи викрадали, діти біженців, підлітки, яких війна розлучила з друзями, позбавила можливості відгуляти випускний і вступити до університету".

У багатьох дітей після пережитого порушився сон та зник апетит. Це свідчить про пережитий стресс.

"Іноді дитина кричить або плаче крізь сон. Це дуже лякає батьків, - розказує Валентина Іванівна. - Не тримайте це у таємниці. Війна змінює життя дітей, ставлення до однолітків і батьків. Агресія і насильство не обходять нікого стороною. Посттравматичний стрес може проявитися у дитини через кілька років. Такі діти легше піддаються ігровій, алкогольній та наркозалежності".

Якщо помітили, що дитина стала полохливою і тривожною, збудженою чи навпаки закрилася у собі, треба звернутися до психіатра та психотерапевта.

"Діти війни з 1 вересня підуть у нові школи та дитсадки. Їхні однолітки, вчителі та вихователі повинні зробити усе для того, щоб асиміляція у новому колективі та адаптація до нового міста чи села пройшла відмінно. Нові друзі мають принести у життя дитини хороші враження, за якими не буде часу згадувати про пережиті страхіття", - радить психолог.

За словами Домскої, не варто розпитувати дитину про пережите. Повернення до спогадів може завдати повторної психотравми і ще більше закарбуватися у пам'яті.

Зараз ви читаєте новину «У дітей із зони АТО порушився сон і зник апетит - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі