середа, 28 березня 2012 18:38

Тато-тиран і мама-ангел роблять дитину невпевненою у собі

Тато-тиран і мама-ангел роблять дитину невпевненою у собі
Батькам психологи радять дотримуватися єдиних поглядів на виховний процес

Дитячий психолог Віктор Яблонський проводить майстер-клас з виховання дітей в одній з приватних столичних дитячих клінік. У вітальні збирається понад 30 батьків. Дехто тримає на колінах дітей.

"Батьки часто шкодять власним дітям, - починає лекцію Віктор Станіславович. - Нерідко мами і тати допускають найбільших помилок саме у вихованні. Для початку, за моїми дослідженнями, 90 % батьків не прислухаються до дитячої думки. Іноді приходить до мене мама і питає, як краще вдіяти, аби дитині було добре. Я питаю: а чого хоче ваше дитя? Мама знизує плечима, бо в дитини ж ніхто не питав".

Як результат, через пару років, батьки почнуть обурюватися, чому це їхня донька чи син не можуть прийняти навіть найпростіше рішення самостійно. Якщо ви усе будете вирішувати за малюка, дитина ніколи не стане самостійною.

"На дитині дуже важко позначаються розбіжності у вихованні, - Віктор показує фотографію, на якій дівчинку за руки у різні сторони тягнуть мама і тато. - Багато мам і тат розходяться у виховні. У таких сім'ях, наприклад, тато дуже строгий і вимогливий, а мама м'яка. Тато багато вимагає і змушує, мама жаліє і дозволяє слабинки. Насправді батьки повинні дотримуватися єдиних поглядів на виховний процес. Тато-тиран і мама-ангел цим самим псують дитині життя. Вона виростає невпевненою у собі і в оточуючих".

За словами психолога, розбіжності у вихованні роблять дитину невпевненою у собі.

"Будьте послідовними у вихованні. Якщо караєте дитину, бо неслухняна чи принесла двійку, то будьте вимогливими до кінця. Ставите дитину у куток, а вона починає плакати – не треба одразу вибачати і жаліти малого. Дайте йому час подумати над своєю поведінкою. Якщо заборонила дивитися мультфільми на тиждень, але вже завтра заборону знімете, дитина перестане серйозно ставиться до покарань і заборон".

Перевищувати батьківську владу не варто.

"Важко адаптовуються у суспільстві ті, чиї батьки повністю контролюють дії дитини. Це може спровокувати конфлікти з однолітками, а пізніше і загострити стосунки з батьками.Не позбавляйте дитину повноцінного дитинства. Даруйте дитині більше свободи".

Зараз ви читаєте новину «Тато-тиран і мама-ангел роблять дитину невпевненою у собі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі