понеділок, 20 лютого 2012 07:00

Органи опіки повинні врахувати наявність рідного батька

"2004 року я приїхав із Томашполя в село Майдан Вінницької області на роботу. Познайомився там із жінкою. 2007-го в нас народилася донька Олександра, дружина записала її на своє прізвище, бо ми були нерозписані. Торік дружина померла. Опікунство на себе оформила жінчина дочка від першого шлюбу Анжела. Суд встановив моє батьківство, але Анжела подала апеляцію і може її виграти. Чи справді рішення суду про визнання мене батьком можуть скасувати, і якщо так, то що робити далі?"

Запитує 42-річний Олександр Мокрак із Томашполя

— Я ознайомився із матеріалами цієї справи. Можу сказати, що суд справді має повноваження і підстави скасувати попереднє рішення через відсутність на суді опікуна, — пояснює вінницький правозахисник Олександр Хейніс. — Проте це лише процедура і ви просто змушені втрачати час на судову тяганину. Якщо брали участь у вихованні своєї доньки з народження до моменту оформлення опікунства: купували одяг, платили за дитсадок, спілкувалися з дитиною, то в повній мірі виконували свій батьківський обов'язок. При оформленні опікунства, органи опіки та піклування повинні були врахувати факт наявності рідного батька. Такий недогляд призвів не лише до судової тяганини, в якій батько змушений відстоювати своє законне право на виховання власної доньки, а й до додаткових витрат із держбюджету. Оскільки опікун отримує від органів соціального забезпечення кошти. Судом рано чи пізно буде знову встановлений факт вашого батьківства. На підставі такого рішення опіку буде одразу припинено.

Зараз ви читаєте новину «Органи опіки повинні врахувати наявність рідного батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі