пʼятниця, 23 серпня 2013 15:39

Дитина має гуляти на свіжому повітрі дві години щодня

Дитина має гуляти на свіжому повітрі дві години щодня
Фото: media-prykarpatty.info

"Не знаю, як віддавати малого в садок, - киянка 30-річна Алла Глевак бере на руки хлопчика у спортивному костюмчику. - Попри літо, вдягаю йому шапочку, бо оком не змигну - вже застудився. Вже три роки, ми і садочок знайшли. Сидіти з ним не зможу, бо сказали виходити на роботу."

Коли дитина йде в садок, навіть здорові починають хворіти, каже столичний педіатр Віра Іванченко. Поява нових людей в оточенні у малечі збільшує ризик простуд. В перший рік у садку хворіють на застуди у два з половиною рази частіше.

"Поки дитина маленька, її імунна система ще не дозріла, щоб захистити організм від нових вірусів і бактерій. До того ж для багатьох дітей різка зміна обстановки - це великий стрес. Нове оточення, інший температурний режим і розпорядок дня відбивається на дитячому організмі і імунній системі."

Деякі діти переносять застуду важко - з високою температурою, слабкістю, судомами, блювотою. Якщо часто хворіють, зростає ризик ускладнень - ангін, ларингітів, отитів, бронхітів і пневмоній. Їх лікують антибіотиками. Навіть легкі, але часті застуди і нежиті збільшують ризик хронічних хвороб, таких як астма.

"Дитина має спати не менше 8 годин і щонайменше дві години на день гуляти на свіжому повітрі, - радить лікар. - Стежте, щоб у раціон дитини входили різні групи продуктів, які містять усі необхідні білки, вітаміни, мінерали і мікроелементи. Це м'ясні і рибні страви, молоко, м'який і твердий сир, овочі і фрукти."

Поступово привчайте дитину до занять спортом, загартовуйте її. Серед загартованих дітей удвічі менше хворих.

"Підтримайте дитину психологічно. Розповідайте, як весело і цікаво їй буде з іншими дітьми. Для профілактики використовуйте імунокоректори. Завдяки їм хворіють рідше і швидше одужують. Перше щеплення можна робити не раніше як за місяць у дитсадку."

Що молодша дитина, то слабша її імунна система. Має бути готова і до садку, і до зими. Тоді загострюються хронічні хвороби, малюки частіше застуджуються, вередують. Віра Іванченко радить пройти обстеження у всіх лікарів.

"Зросте навантаження на зір дитини, бо більше ліпить, малює. Покажіть його окулісту, щоб перевірив гостроту зору. Пролікуйте карієс і порушений прикус. Перед садком зробіть аналіз крові з пальця і сечі. Під осінь може загостритися інфекція сечоводів. Якщо дитина має розлади шлунку чи закрепи, здайте аналіз калу. Можливо, якісь продукти не перетравлюються. Це може бути молоко, ягоди. Тоді від них треба відмовитися."

Зараз ви читаєте новину «Дитина має гуляти на свіжому повітрі дві години щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі