середа, 19 липня 2023 12:48

Діти зобов'язані платити аліменти батькам. Які умови

Діти зобов'язані платити аліменти батькам. Які умови
Фото: psycholog

Діти повинні утримувати своїх батьків, коли стануть дорослими. Це вважається компенсацією за їхню турботу до повноліття.

Цей обов'язок закріпили в Сімейному кодексі, пояснили у Мін'юсті.

Діти мають утримувати своїх батьків, якщо вони непрацездатні і потребують матеріальної допомоги.

Платити аліменти батькам мають лише повнолітні діти. Лише тоді, коли батьки не мають можливості забезпечити своє гідне життя через відсутність пенсії чи її низького розміру. Або якщо немає інших доходів.

Непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку, та інваліди I, II та III груп.

Якщо діти не надають допомогу

У такому випадку батьки мають право стягнути аліменти через суд. При чому пред'являти позов можна до одного, кількох чи до всіх дітей разом.

До цієї заяви необхідно додати докази, що обґрунтовують позовні вимоги. Тоді суд самостійно визначає розмір аліментів на батьків у певній грошовій сумі та/або в частці від заробітку з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

Коли визначають розмір аліментів, беруть до уваги чи отримують батьки пенсію, пільги, субсидію. Дивляться чи є у них майно.

Тобто в кожному конкретному випадку суд враховує всі види заробітку чи доходу як дітей, так і батьків.

Діти також зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків. Це тяжка хвороба, інвалідність, немічність. Якщо батьки не отримують такої допомоги, вони також мають право звернутися до суду.

Коли аліменти не потрібно сплачувати

Є випадки, коли дітей звільняють від виплати аліментів.

Якщо суд встановить, що батьки ухилялися від виконання батьківських обов'язків, діти можуть бути звільнені від обов'язку надавати батькам утримання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка зможе сама визначати початок декретної відпустки

Те саме стосується випадків, коли батьків позбавили батьківських прав і не поновлювали їх.

Діти також звільняються від обов'язку утримувати батьків, якщо вони не сплачували аліменти на утримання дитини. Це призвело до виникнення заборгованості, розмір якої перевищує суму платежів за три роки.

В Україні збільшили мінімальний розмір аліментів для дітей. Тепер із родичів, які не живуть у сім'ї, стягуватимуть 50% прожиткового мінімуму для неповнолітнього. Це щонайменше 1,3 тис. грн.

Крім цього, неповнолітній може отримати тимчасову державну допомогу, якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, вони ухиляються від сплати аліментів або не мають можливості утримувати дитину. Розмір виплати визначатимуть відповідно до матеріального стану сім'ї.

Зараз ви читаєте новину «Діти зобов'язані платити аліменти батькам. Які умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі