середа, 11 січня 2012 13:05

Чому діти починають красти
5

Розуміння того, що означає "моє" та "чуже", з'являється у дитини після 3 років, коли у неї починає розвиватися самопізнання. Що штовхає дітей на крадіжку і як відучити їх від згубної звички запитаємо у луцького дитячого психолога Олесі Кирилюк.

"Кожна дитина хоча б раз пробувала щось украсти, - каже Олеся Олександрівна. – Якщо ловите свою дитину на гарячому, не спішіть сварити її. Розберіться у причині крадіжок. В основному діти починають красти від 3 років, бо вже тоді розуміють, що їм належить чи не належить. Але дитяча крадіжка – це проблема не тільки дітей. В основному причина захована у самих батьках". Найчастіше така поведінка дитини пов'язана із поганими умовами, які склалися навколо неї: заклопотані власними проблемами батьки, малий достаток сім'ї, суворі вихователі чи жорстокі однолітки.

"По-перше, часто діти крадуть, щоб привернути увагу батьків, які зайняті собою. Усе вкрадене вони сприймають як винагороду або символічну заміну батьківської любові і турботи. Все частіше діти крадуть, щоб насолити батькам. Також це спроба малечі привернути увагу дорослих до своїх проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти зникають, бо довіряють незнайомим людям

По-друге, часто йдуть красти дітки із заниженою самооцінкою. Сам процес приносить маленькому злодію відчуття ейфорії та релаксації. Доволі часто дитинка краде гроші та інші цінні речі, не розуміючи їхньої вартості. Малечі треба пояснювати різницю між його речами і чужими, залучати до сімейного планування витрат та виділяти кишенькові гроші, допомагаючи при цьому ними розпоряджатися.

По-третє, часто самі батьки роблять велику помилку, коли принципово, без вагомих пояснень, аргументів і мотивів відмовляють дитині у придбанні якоїсь вкрай потрібної та бажаної для неї речі. Наприклад, дитина бачить таку ж іграшку в однолітка, краде її, задовольняючи цим самим своє бажання. Не бійтеся спілкуватися з дітьми. Дайте зрозуміти малюку, що він скоїв злочин і повинен за нього відповісти – повернути украдену іграшку і вибачитися. Це є дуже важлива сходинка у розвитку дитини".

Підлітки починають красти, коли потрапляють у погані компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб відмовити дитину від паління, не потрібно на неї кричати

"Дитина може страждати від наркозалежності. Тоді краде гроші і виносить речі з дому. Може трапитись таке, що підліток потрапив у погану компанію і в нього вимагають грошей. Завдання батьків – так будувати стосунки з дитиною, щоб вона не приховувала від сім'ї важкість свого становища".

Радить розрізняти звичайні дитячі крадіжки і клептоманію – непереборне бажання здійснити крадіжку без корисливої мети.

"Це залежність, яку дитина усвідомлює, але не може самотужки зупинити. Клептоманію можна лікувати за допомогою гіпнозу. З такою дитиною повинен працювати психолог".

Зараз ви читаєте новину «Чому діти починають красти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі