неділя, 14 червня 2020 22:46

Як зрозуміти, що підліток потрапив під токсичний вплив

Як зрозуміти, що підліток потрапив під токсичний вплив
Ознаками того, що підліток потрапив у токсичні стосунки є його раптова закритість, забагато особистого спілкування телефоном чи соцмережах. Фото:pixabay

Підлітки більш вразливі до соціальних установок, тому можуть легко потрапити в токсичні відносини любові, чи дружби.

Головними ознаками нездорових стосунків є зниження самооцінки дитини, постійне почуття провини та емоційне виснаження, пише "Освіторія".

Психологиня і тренерка Ольга Авраменко радить батькам, як помітити, що підліток потрапив у токсичні стосунки, і як допомогти вийти із них. Водночас, за її словами, нездорові стосунки може потрапити будь-хто, незалежно від віку, статі чи життєвого досвіду. Люди вразливі до цього через два фактори: соціальні установки та модель поведінки батьків. Наприклад, якщо в сім'ї почуття проявляються через гіперопіку, яка створює відчуття безпорадності і беззахисності. Це може призвести до потрапляння у токсичні стосунки надалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти порадили, як поводитись батькам, коли дитину сварить чужа людина

Підлітку не можна просто сказати, що "є така небезпека як токсичні стосунки". Тут потрібна відкрита комунікація, і найважливіше – говорити із підлітками про почуття.

"До прикладу, мама чи тато можуть обережно сказати: "Знаєш, я можу помилятися, але мені здається, що твій хлопець трохи токсичний. Як ти почуваєшся, коли він телефонує тобі по тисячу разів на день? Що ти про це думаєш?", – радить психологиня.

Ознаками того, що підліток потрапив у токсичні стосунки є його раптова закритість, забагато особистого спілкування телефоном чи соцмережах

"Коли родина вечеряє разом, а підліток зривається на ноги, щоб відповісти на дзвінок саме того хлопця чи друга навіть тоді, коли це незручно і не є терміново, батькам слід звернути на це увагу. Часто в такій ситуації, коли батьки спробують про це поговорити із дитиною, підлітки можуть викидати агресію у ваш бік. Експерти стверджують, що у токсичних стосунках жертва схильна виправдовувати кривдника: на все є свої причини, будь-якому насильству з його боку знаходиться логічне пояснення.", – каже Ольга Авраменко.

Експертка радить батькам в таких випадках набратися терпіння, адже викид агресії від підлітка буде, навіть коли батьки щиро хотітимуть допомогти.

"У токсичних стосунках людина втрачає впевненість у собі – їй здається, що всі на неї нападають, а вона має від усіх захищатися. Тому батькам не треба вимагати вирішення ситуації одразу. До розмови про токсичні стосунки треба підходити поступово і обережно. Почати варто із загальних питань: "Я бачу, ти трохи виснажена останнім часом, я трішки переживаю. Чи можу я чимось допомогти?". Якщо дитина іде на контакт, то щоразу можна ставити точніші питання.", – каже Авраменко.

За її словами, часто діти не розповідають батькам про свої справи і проблеми, бо бояться засудження. Тому батькам треба навчитися не оцінювати вчинки своєї дитини.

"Якщо ви справді хочете, щоб підліток вам довіряв і відкривався, наголосіть, що ви готові і вмієте слухати без осуду, приймаєте те, що усі помиляються, і кожен може утнути дурницю, особливо у 16 років. І пам'ятайте: людина, що потрапила у токсичні стосунки, живе у викривленій реальності, де в центрі усього стоїть абьюзер і його потреби. Тому щоб дитина вийшла із цього зачарованого кола, батькам слід поставити у центр уваги саме її потреби", – додає психологиня.

Успіх дитини залежить від виховання та контролю батьків. Жодна книжка не пояснить, як виховувати успішних дітей, але на це вплине ставлення та виховання. На думку експертів, є кілька способів, які допоможуть дитині знайти шлях до успіху, як у школі, так і поза нею.



Зараз ви читаєте новину «Як зрозуміти, що підліток потрапив під токсичний вплив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі