неділя, 10 квітня 2016 17:11

11 речей, які зроблять вашу дитину невдахою

11 речей, які зроблять вашу дитину невдахою

Як поводитися батькам, щоб у дитини не з'явилися комплекси, невпевненість в собі і клеймо невдахи на все життя? Інакше кажучи, як зрозуміти, де батьки найчастіше помиляються в спілкуванні зі своїми дітьми?

Ось 11 психологічних обмежень, до яких потрібно прислухатися. Отже, батькам не варто:

1. Погрожувати, що дитину віддадуть в дитячий будинок, тітці/дядькові, міліціонеру - це порушує базову потребу дитини в безпеці. У її свідомості мама і тато (сім'я) - це гаранти цієї безпеки.

2. Лякати бабою Ягою, чортом - це призводить до тяжких фобій темряви і самотності у дорослих людей. Дорослі тьоті й дяді дуже страждають від цих фобій родом з дитинства. Перш, ніж говорити щось подібне своїй дитині, подумайте, чи хочете ви їй зіпсувати все життя?

3. Погрожувати малюку, що поміняєте його на іншого, гарного. Або порівнювати з іншими дітьми. Це занижує самооцінку і псує ваші стосунки. Дитина буде легко йти до того, хто назве її хорошою.

4. Лякати лікарем або уколом. Потім ми самі від цього страждаємо, намагаючись затягнути дитину в кабінет лікаря.

5. Обіцяти "не любити" - це руйнування світу і стабільності маленької людини, знову таки базової потреби в безпеці.

6. Позбавляти смачного за непослух - це порушення харчової поведінки в майбутньому (дитина починає сама себе "заохочувати" їжею).

7. Віднімати в покарання вже подаровані раніше подарунки, або відмовлятися від обіцянки подарувати щось - це закладання віри, що слово можна як дати, так і забрати. Не просіть потім дитину давати вам обіцянки.

8. Висміювати дитячі малюнки або поробки. Цим ви відбиваєте бажання щось робити самій. Можна в будь-якій роботі знайти привід похвалити, а вже потім коректно звернути увагу на те, що можна виправити, і допомогти це зробити.

9. Викидати подаровані вам дитячі малюнки. Якщо вам вже дуже потрібно щось із цього викинути, то не дозволяйте дитині це бачити. Це травма на довгі роки.

10. Перекладати відповідальність за вчинки інших, наприклад, "будеш погано себе вести - тато від нас піде". Це формує почуття провини, часом на все життя.

11. Пророкувати невдачу, "нічого з тебе путнього не вийде". Ця фраза буде виринати у підсвідомості людини все життя, часом в дуже несподівані моменти.

Зважуйте слова та їх наслідки. У спілкуванні з дорослими ми часто замислюємося про наслідки, але повірте, з дітьми це робити ще важливіше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розмовляти з дитиною, щоб вона виросла щасливою

Зараз ви читаєте новину «11 речей, які зроблять вашу дитину невдахою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі