четвер, 27 жовтня 2022 07:45

Укрзалізниця запустила продаж абонементів на електричку

11 жовтня, вівторок, 16:34

– Телефон розрядився, тому не можеш додзвонитися. У нас усе нормально, – телефонує матері в село у Стрийському районі із сусідчиного телефона львів'янка, 24-річна Ольга Сологуб. На руках тримає півторамісячну доньку. – Суміш маю, з чого зробити, не переживай. Чотири термоси в хаті. І чистої води маю шість баклажок. Їсти теж є, не треба нічого передавати. Не бійся, з голоду не помру.

15 ракет випустили росіяни по Львівській області 10 жовтня. Сім збила ППО. Вісім поцілили в чотири електропідстанції. Наступного дня дві підстанції обстріляли повторно. Майже третина Львова залишилася без електропостачання. Зупинилися трамваї і тролейбуси.

– У пляшках мала технічну воду, бо в будинку насос не працював без світла – каже Ольга. – Але сусід їхав набрати собі питну, то й мої взяв. Допомагають, бо чоловік нині під Бахмутом воює.

Електропостачання в місті відновили вранці 12 жовтня

Автор: YURIY DYACHYSHYN/AFP/East News
  Жінки готують каву в кав’ярні в центрі Львова під час відключення електроенергії 11 жовтня. Того дня окупанти повторно обстріляли місто ракетами
Жінки готують каву в кав’ярні в центрі Львова під час відключення електроенергії 11 жовтня. Того дня окупанти повторно обстріляли місто ракетами

А в цей час:

– Пожежа! Усе в диму, – кричить 14-річний Богдан із Миколаєва. Вибігає з хати назустріч матері, 35-річній Ірині Дацюк. На руках несе сонну 4-річну сестру.

– Я так налякалася, – каже Ірина. – Одразу кинулася до хати. Пожежі не було. Задиміла піч, яку розтопила вперше за п'ять років. За пару хвилин дим просочився в усі кімнати. Просмерділися меблі й одяг, але головне – самі не вчаділи.

Жінка з дітьми перебралась у старий батьківський дім із квартири після перших холодних днів у вересні.

– У квартирі почали мерзнути. Централізованого опалення цієї зими не дочекаємося, тому вирішили топити дровами, – пояснює.

Початок опалювального сезону в Миколаєві максимально відкладатимуть. Тепло дадуть не раніше, ніж у листопаді, бо російські ракети двічі влучали в об'єкти ТЕЦ, зруйновані дві теплові камери.

– Відправте сюди поліцію. У мене на городі вибухівка, – просить телефоном Олег Ксаненко із села Андріївка на Чернігівщині.

– Виїхав на тракторі орати, – розповідає. – Кілька разів проїхав уздовж ділянки. Потім вийшов глянути на плуг. Підкрутив гайку і помітив, що із землі стримить щось металеве. Роздивився: снаряд. Я його виорав. Дивом залишився живим.

Поліція та сапери приїхали за кілька хвилин. Снаряд забрали на утилізацію. Імовірно, лишився після російських військових.

– У нас і не таке можна знайти, – говорить Лариса Шепель з Андріївки. – Кілька місяців тому в полі на міні підірвався чоловік. Снаряди знаходила і донька, коли вигулювала собаку. Після того нічого не копаємо. Страшно. Хочемо весною викликати спеціалістів, щоб перевірити ділянку.

  Росія завдала наймасовішого від початку повномасштабного вторгнення ракетного удару 10 жовтня. По всій території України випустили 84 крилаті ракети і 24 безпілотники ”Росіяни вирішили повправлятися в тому, що вміють найкраще, – терорі мирного населення. Але й ми добре вміємо не боятися”, – міркує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Росія завдала наймасовішого від початку повномасштабного вторгнення ракетного удару 10 жовтня. По всій території України випустили 84 крилаті ракети і 24 безпілотники ”Росіяни вирішили повправлятися в тому, що вміють найкраще, – терорі мирного населення. Але й ми добре вміємо не боятися”, – міркує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

26,5 відсотка – на стільки знизили споживання електроенергії жителі Києва та області у понеділок, 10 жовтня, щоб зменшити навантаження на енергосистему

"Людство й людяність сильніші за будь-яких терористів. Тому терор неминуче отримує глобальну відповідь. Слава нашому прекрасному народу! Усе зруйноване – відновимо", –

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, президент України

Путін отримав чорну мітку

Кримський міст підірвала контора, аби за спиною Путіна домовитися з нами, а може, і ще з кимось, про якісь нові конфігурації виживання системи й цілої країни після смерті діда. А останній вранці 8 жовтня про це здогадався, тому "с ліцом" у нього наступними днями було відверто погано. А як вам така версія?

Путін отримав чорну мітку від своїх, нічого довести не може і знає, що вони його ошукують, що там уже без нього все вирішили. А оскільки він кінчений параноїк, то боїться ходити навіть у свою валізу, бо там уже, напевно, орудує страшна рука ЦРУ, яку знічев'я залишили Патрушев-і-син. Звідси й нервовий кашель в Астані.

Андрій БОНДАР, поет, публіцист

Міф про хліборобів вигадала Росія

Нам так довго вбивали в голови, що ми – нація хліборобів, що ми в це повірили. А це міф російської пропаганди для нашого упокорення. Щоб не рипались і знали своє місце в садку вишневому коло хати.

Майже всі райцентри Полтавщини, що нині є центрами хліборобства, – сотенні козацькі містечка, які утворилися як форпости Русі на прикордонних землях.

Наші предки перемагали ворогів. Сучасні титани України із ЗСУ не просто гідні їхнього спадку, а б'ють окупантів, яких іще не бачила ця земля.

Московія припинить своє існування. Це наша історична місія.

Сергій МАРЧЕНКО, експерт ринку праці

Дії типового терориста

Росія влаштовує гуманітарну катастрофу в Україні, щоб показати, що біженців у Європу може бути ще більше. Щоб Захід тиснув на нас сісти й домовитися з росіянами хоча б про щось. Це дії типового терориста.

Сергій КУЗАН, військовий експерт

Дід іще в середині 1980-х почав зводити будинок неподалік Харкова. Мріяв, щоб уся родина жила разом. Зробив великий підвал. Спроєктував так, щоб підходив як бомбосховище. Постійно нагадував, що його треба належно облаштувати. 1992-го дід помер. Дім доводив до ладу вже батько. У підвалі зробив опалення, туалет, душ, поставив ліжка. Їхня далекоглядність врятувала нам життя. Усю війну там сидимо.

Олена ЛИТОВКА

Російські військові, тікаючи з Лимана Донецької області, обікрали будинок моїх друзів. Забрали вуличну відеокамеру. Друзі про неї вже забули. Але недавно вона з'явилася в мережі, в Бурятії. Орки встановили її не на вулиці, а в хаті. Налаштування не змінили. Тепер у друзів щодня показують реаліті-шоу про життя в Московії.

Ян ГОРДІЄНКО

 

У під'їзді зустріла сусідку-пенсіонерку. Запропонувала взяти в неї книжку. Каже, має велику бібліотеку, вирішила частину роздати. Я подякувала, але відмовилася, бо теж маю багато книжок. Вона розлютилася й обматюкала мене. Сказала, я невихована й розумово відстала, бо не читаю.

Аліна ГЛИВЕЦЬ

"Ми не думали, що Україна так ефективно чинитиме опір. І не вірили, що ця війна буде. Маю визнати: ми неохоче слухали, коли американці говорили, що росіяни нападуть", –

Жозеп БОРРЕЛЬ, верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої політики

1 листопада в Україні почнуть видавати електронні рецепти на наркотичні і психотропні ліки. Перехідний період триватиме до кінця року. У разі затяжного чи хронічного захворювання рецепт можна буде отримати дистанційно – крім препаратів для замісної підтримувальної терапії людей із психічними та поведінковими розладами після вживання опіоїдів.

Українцям із тимчасово окупованих територій, які втратили документи, дозволили повернутися з-за кордону за спрощеною процедурою. Держприкордонслужба перевірятиме свідоцтво про народження.

Укрзалізниця запустила продаж абонементів на електричку, які можна придбати через чат-бот. Розраховані на місяць, діють у 10 регіонах і на Київській кільцевій електричці. Найдешевший абонемент коштує 200 грн.

Біженці, які через російську агресію змушені були тікати за кордон, зможуть отримувати житлові субсидії на оплату комунальних послуг в Україні. Раніше допомоги не призначали тим, хто перебував за кордоном понад 60 днів.

15 років живу в Києві. Часто їздив додому в Черкаси. Міст через Дніпро завжди був для мене особливим рубежем. Щойно доїжджав до нього, повертаючись зі столиці, радів. От-от буду вдома. Перетнувши ріку дорогою назад, відчував, що шляху назад нема, як відрізало від міста. За роки так і не звик до цього. Мабуть, для черкащан той міст завжди лишатиметься особливим.

Юрій БОНДАРЕНКО, 40 років, Київ

До війни працював таксистом. Не любив цієї роботи, але іншої не було. Мріяв про власний бізнес. Хотів відкрити магазин із дерев'яними виробами. Коли почалася війна, то із сім'єю переїхали на Закарпаття. Взяв участь у грантах і оформив кредит. Займаюся улюбленою справою і допомагаю армії.

Андрій МЕЛЬНИК, 32 роки, Ковель Волинської області

На заправці розговорилися з чоловіками про політику. Один розказує, що дістали обстріли. Маємо терміново домовлятися з Росією, бо живого місця не лишать. Аргументи, чому цього робити не можна, його не переконували. Після слів, що краще б здалися й тихо жили під Москвою, дав у морду. Забрали в поліцію. Там перепросили, що мусять зі мною розбиратися. Кажуть, теж за таке врізали б.

Олег СИНЬКО, 36 років, Чернігів

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Укрзалізниця запустила продаж абонементів на електричку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі