четвер, 14 липня 2022 08:10

"Такого сучасна історія ще не знала"

"Ми дізналися, що кампанія "Народний Bayraktar" успішно зібрала гроші на безпілотники для захисту українцями своєї Батьківщини. Ми не приймемо оплати й безкоштовно відправимо літальні апарати на фронт. Зібрані кошти просимо спрямувати на допомогу в боротьбі народу України. Ми зворушені солідарністю та рішучістю перед обличчям, здавалося б, нездоланних викликів", – повідомила 27 червня 2022 року турецька компанія Baykar.

Збір грошей на розвідувально-­ударні безпілотні літальні апарати Bayraktar TB2 для Збройних сил України ініціював телеведучий і волонтер Сергій Притула. З початку війни з Росією 2014-го він допомагав українській армії екіпіруванням і харчами. Створив благодійний фонд, який із початку вторгнення Росії 24 лютого 2022 року став закуповувати спорядження, дрони і транспорт для військових.

Автор: kultura.rayon.in.ua
  Картину Матвія Вайсберга ”Янгол ЗСУ” придбав невідомий покупець за 15 тисяч доларів під час благодійного онлайн-продажу 15 червня. Кошти витратили на українські комплекси безпілотників ”Валькірія”
Картину Матвія Вайсберга ”Янгол ЗСУ” придбав невідомий покупець за 15 тисяч доларів під час благодійного онлайн-продажу 15 червня. Кошти витратили на українські комплекси безпілотників ”Валькірія”

У травні взялися проводити аукціони. Виставили на продаж картину Марії Примаченко "Квітки виросли коло четвертого енергоблоку" 1990 року, яка вціліла у знищеному російськими окупантами музеї в селищі Іванків на Київщині в березні 2022-го. Малюнок надала сім'я колекціонерів і волонтерів Ігоря Понамарчука й Дар'ї Добріян. Початкова ціна була $5 тис. Переміг учасник, який запропонував $500 тис. Їх витратили на 125 мікроавтобусів для військових.

Наступною виставили на торги нагороду переможців Євробачення-2022 – кришталевий мікрофон. Його надав гурт Kalush Orchestra. Відзнаку продали за $900 тис. Іще 11 млн грн виручили за панаму, в якій виступав фронтмен групи Олег Псюк. Кошти передали на комплекс безпілотників PD-2.

У червні благодійний фонд Сергія Притули став співорганізатором аукціону колекції картин українських художників. Серед представлених були роботи Якова Гніздовського, Олександра Ройтбурда й Леся Подерв'янського. Усього 10 лотів надали художники, їхні родичі чи колекціонери. За всі картини організатори виручили $79,4 тис. Витратили на українські безпілотники "Валькірія".

Гроші на Bayraktar TB2 для ЗСУ першими вирішили збирати литовці. Наприкінці травня вони за три дні залучили 5 млн євро. У Туреччині погодилися віддати Україні ударний безпілотник, на який зібрали кошти в Литві, безкоштовно. Тоді у Вільнюсі заявили, що витратять зібране на боєприпаси для літального апарата.

22 червня Сергій Притула оголосив про збір на три Bayraktar TB2. Хотів назбирати 500 млн грн за сім днів.

"Один із моментів, який розчулює мене останніми місяцями, це коли в соцмережах хтось тегає мене чи наш фонд у дописах, суть яких зводиться до простої формули "друзі, в мене сьогодні день народження, не даруйте мені нічого, задонатьте на фонд Притули, краще купимо щось для наших захисників", – написав у фейсбуку Притула. – Я хочу бути, як ви. Сьогодні мені 41. Не потрібні подарунки чи пафосні привітання. Усе, про що я мрію, – наша перемога".

Того ж дня актор продав свою картину "Батько і мати" за $25 тис., які спрямував до загальної суми на безпілотники. Збір на них допоміг проводити блогер Ігор Лаченков. У повідомленні про початок кампанії він зазначив: "Це історична подія. Українці зможуть зібрати на пряме, невідворотне й жорстоке смаження орків. Такого сучасна історія ще не знала".

За першу добу на рахунки надійшло 296 млн грн. Більшість переказів була в межах 2–200 грн. Ще за два дні сума збільшилася до 600 млн грн – і збір закрили.

"Заощаджені кошти підуть на забезпечення нашої перемоги в тісній співпраці зі Збройними силами України, – написав у твітері Притула, дізнавшись про заяву Baykar щодо безкоштовного передання трьох апаратів. – Дякую, що цінуєте здатність українців об'єднуватися".

Автор: t.me/nikvesti
  28 червня російська ракета влучила поряд із футбольним полем Центрального міського стадіону Миколаєва. Її випустили росіяни з берегового ракетного комплексу ”Бастіон” на тимчасово захопленій Херсонщині. Утворилася вирва завширшки 15 м та глибиною 5 м. Люди не постраждали
28 червня російська ракета влучила поряд із футбольним полем Центрального міського стадіону Миколаєва. Її випустили росіяни з берегового ракетного комплексу ”Бастіон” на тимчасово захопленій Херсонщині. Утворилася вирва завширшки 15 м та глибиною 5 м. Люди не постраждали

"Цей жахливий напад іще раз показав глибину жорстокості та варварства, до яких опустився Путін. Наші думки – з родинами невинних жертв України. Кремль має усвідомити, що його поведінка лише посилить рішучість Великої Британії й інших країн G7 підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", —

Борис ДЖОНСОН, 58 років, прем'єр-міністр Великої Британії, прокоментував 27 червня на зустрічі країн G7 у замку Ельмау в Німеччині ракетний обстріл росіянами торговельного центру "Амстор" у Кременчуці на Полтавщині. Внаслідок вибуху загинули 22 людей, 65 отримали поранення

45 тисяч снарядів протягом 27 червня вистріляли російські війська на північній ділянці фронту — в Харківській і Луганській областях. У тому районі велися найінтенсивніші бої. Крім артилерійських, окупанти завдали двох ракетних та 32 авіаційних ударів

25 червня в Івано-Франківську храм Російської православної церкви в Україні перейшов до Православної церкви України. У квітні депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до президента й голови Верховної Ради з вимогою припинити діяльність РПЦ в Україні в нашій державі. Тоді ж розпочалася процедура переходу франківської церкви Різдва Христового до ПЦУ. Це був останній в обласному центрі храм парафії, пов'язаної з окупантами.

26 червня українські військові за допомогою американських ракетних систем залпового вогню M142 HIMARS вразили два командні пункти російських окупантів. З першого керували діями 20-ї армії Західного військового округу збройних сил РФ — в/ч 89425 у Воронежі. Дислокувався в будівлі школи в Ізюмі на Харківщині. Другий був передовим пунктом управління десантних військ. Його знищили у складі колони техніки на лінії фронту на Донеччині. Коригували вогонь бійці Сил спеціальних операцій.

У ніч на 27 червня в Росії вперше з 1918 року стався дефолт із суверенних боргових зобов'язань в іноземній валюті. Напередодні минув пільговий період для виплати майже 100 млн прострочених платежів за держоблігаціями. Їх не погасили, що призвело до дефолту. Агентство Bloomberg назвало цю подію кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, що перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Такого сучасна історія ще не знала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі