вівторок, 01 березня 2022 13:27

"Росіяни, відповідатимете всі. Не вийде опісля звинуватити лише Путіна"

24 лютого, о п'ятій ранку, регулярні війська Російської Федерації атакували територію України з усіх напрямків, включаючи ділянку кордону з Білоруссю та адміністративну межу з окупованою Автономною Республікою Крим. Задіяли авіацію, танки, ракети. Збройні сили України і Національна гвардія відбивають атаки ворога вздовж усього фронту. У країні оголосили воєнний стан. У перший день війни Україну підтримали 48 держав. Засуджують агресію Кремля, запровадили санкції – обмеження роботи банків, припинення видавання віз, закриття повітряного простору для російських літаків, заборону експорту й імпорту, допомагають фінансово і зброєю. Відключили від спільноти міжбанківських фінансових каналів SWIFT

Автор: gettyimages
  Люди вийшли на площу Беязіт у найбільшому турецькому місті Стамбулі на акцію протесту проти російського вторгнення в Україну. 26 лютого 2022 року
Люди вийшли на площу Беязіт у найбільшому турецькому місті Стамбулі на акцію протесту проти російського вторгнення в Україну. 26 лютого 2022 року

Джоді Вільямс, 61 рік, перекладачка, Велика Британія:

– Неможливо усвідомити, що ми прокинулись у світі, де одна країна може наплювати на всі закони й усе людське й піти вночі вбивати сусідів. Це поведінка маніяка і психопата. Прикро, що він керує величезною країною. Не розумію, як понад 100 мільйонів людей не може не помічати цього божевілля. Їм немає прощення.

Дивилася інтерв'ю з росіянами на вулицях. Багато хто каже, що це заради самої ж України. Я не вірила, що дорослі люди можуть так мислити. Це абсолютна відсутність здорового глузду і найменшого натяку на адекватність. Розлютило, що говорять про братство. Мовляв, усе налагодиться, коли росіяни наведуть лад. Господи, ви принесли війну, смерть і розруху в чужий дім. Діти сплять і наро­джуються в укриттях. Люди помирають від ваших ракет. Вас ненавидітимуть ще кілька поколінь. Ви обстрілюєте Київ. Ви прийшли убивати. Про яке братерство може йтися?

Це поведінка маніяка і психопата

Я розумію, що Росія – гігант брехні і пропаганди, але невже ніхто навіть не намагається увімкнути голову? Росіяни, у вас не вийде опісля в усьому звинуватити лише Путіна. Це ваші сини й чоловіки прийшли зі зброєю на чужу землю. Відповідатимуть усі.

Українці, неможливо спокійно дивитися на фото того, на що росіяни перетворили ваше життя. Усім серцем співчуваємо вам. Коли британська влада каже, що не спиниться, доки від економіки РФ не залишаться руїни, я їй вірю. Завдяки вам увесь світ побачив криваве рило Путіна. Сил вам вистояти!

Річард БРЕНСОН, 71 рік, бізнесмен, Велика Британія:

– Війна повернулася в Європу. Мої думки з усіма, хто в Україні. Це момент, коли світ закликає припинити кровопролиття, відстояти свободу і самовизначення, суверенітет і незалежність, а також повстати проти привиду тоталітаризму, який знову підіймає голову над світом.

Мей МАСК, 73 роки, модель, Канада:

– Світ на боці України. Мої думки з усіма чудовими людьми, яких я зустріла в Києві. Сподіваюсь, ви знайшли безпечне місце.

Нулік Малі, 32 роки, лікар, Нью-Делі, Індія:

– Росія напала без причини. Її дратує саме існування України. Дружина працює у фармацев­тичному концерні. Хочуть передати медикаменти для військових і цивільних.

Уболіваємо, щоб цей жах якнайшвидше закінчився. Перемоги Україні!

Джаред ЛЕТО, 50 років, співак, США:

– Моє серце розривається від того, що ця війна загострилася в такий нищівний спосіб. Шлю свої думки вам і вашим близьким у цей хаотичний і руйнівний час.

Майлі САЙРУС, 29 років, співачка, США:

– У Києві знімали мій кліп Nothing breaks like a heart. Назавжди вдячна його жителям, які зустріли мене з обіймами. Ця війна може спричинити багато смертей, призвести до ще однієї кризи, коли багато хто буде змушений покинути свої домівки. Я солідарна з усіма в Україні, хто постраждав від цієї атаки, зі світовою спільнотою, яка закликає зупинити насильство.

Жанна ДУРАК, 41 рік, фармацевт, Сараєво, Боснія і Герцеговина:

– Усі знайомі зняли гроші зі Сбербанку. Бояться, що через санкції втратять депозити. Подруга мала підписати контракт із російським інженером. Відмовила йому в останній момент. У колективі сказали, що не хочуть мати справи з росіянами.

Дуже сподіваємося, що Україна вистоїть. У вас зараз триває боротьба проти тотального зла. Хай віра і усвідомлення, що ви на своїй землі, допомагають! Увесь світ захоплюється вашою мужністю і незламністю.

Діти сплять і народжуються в укриттях

Пенелопа КРУС, 47 років, акторка, Іспанія:

– Я – з народом України. Поділяю ваше горе і вашу надію на мир. Ви надихаєте своєю хоробрістю і людяністю. Благослови вас Бог!

Арнольд ШВАРЦЕНЕҐҐЕР, 74 роки, актор, ексгубернатор штату Каліфорнія, США:

– Жодна дитина не повинна знати насильство й жорстокість. Тисячі дітей в Україні сьогодні посеред ночі розбудили звуки вибухів. Вони і є нашим пріоритетом. Для них і повинні негайно припинити стріляти. У ці драматичні хвилини ми кричимо, щоб захистити дітей від нападів.

МАДОННА, 63 роки, співачка, США:

– Безглузде й жадібне вторгнення Росії повинно негайно зупинитися! Будь ласка, надішліть гуманітарну допомогу громадянам України. Путін порушив усі угоди про права людини. Ми підтримуємо вас, президенте Зеленський! Молимося за вас і вашу країну! Будьте благословенні усі! Давайте не почуватися безпорадними, коли стикаємося з геополітичними діями такого масштабу. Є речі, які ми можемо зробити.

Вільям НАТТЕРС, 66 років, військовий, США:

– Мав справу з українськими хлопцями в Іраку. Зараз хочу передати їм дещо зі спорядження. Мої хлопці готові зібрати кілька ящиків "подарунків". У нашій частині обіцяють, що це буде можливо. Маємо допомогти опиратися такому підлому нападу.

Збиранням коштів зайнялися дівчата з книжкового клубу. В однієї сусідка – 96-річна українка. Просить возити її на протести.

Джон АППАЛАУ, 56 років, журналіст, Палікір, Мікронезія:

– Ми розірвали дипломатичні стосунки з Росією. Агресивні безумці мають бути ізольовані. Це найменше, що можемо зробити для України. Боріться! За вами спостерігає весь світ.

Анджеліна ДЖОЛІ, 46 років, акторка, США:

– Молюся за людей в Україні. Разом із колегами робимо все можливе для забезпечення захисту основних прав людини для біженців. Ще рано говорити, чим це все закінчиться. Але значення цього моменту для народу України і для міжнародного правопорядку неможливо переоцінити.

Федеріко ПІНЬЯЛЛІ, 61 рік, адвокат, Рим:

– Моя дружина – українка. Дівчата одразу почали збір речей і продуктів. Зібрали гроші для армії. На оголошення у фейсбуку відгукнулися сотні людей. Приїхали два мікроавтобуси, але допомоги щонайменше на 10. Спочатку передаємо ліки й те, що потрібне військовим.

Готові приймати людей з України.

Араам МАЧОХЛУ, 47 років, власник готелю, Пхукет, Таїланд:

– Сусідній готель не братиме більше росіян. Син власника вчиться в Україні. Я собі такого дозволити не можу. Багато росіян орендували будинки до квітня. Тепер мають проблеми з банківськими картками через санкції. Пояснюю, що жити безкоштовно не можуть. Якщо не мають грошей – хай селяться на пляжі. У світі є правила. Шкода, що росіяни не вміють їх дотримуватися.

Катаржина СОБЄСКІ, 36 років, учителька, Польща:

– Усю ніч готували спортзал і дитячі спальні для людей з України. Мама напекла тістечок, щоб люди могли поїсти. Цілий день приносять харчі, підгузки, чистий одяг, ліки. Із кафе привезли понад сотню обідів.

Тримайтеся! Польща з вами. Написала всім знайомим, що готові селити й допомагати. Неможливо сидіти і спостерігати, коли вбивці прийшли у дім сусіда.

Весь світ побачив криваве рило Путіна

Тетяна ВАЛЬЧИКОВА, 42 роки, власниця магазину, Чехія:

– Маємо колекційний посуд з усього світу. Від 24 лютого жодної чашки не полетить у Росію. Не можу відчувати нічого, крім ненависті, коли бачу бомбардування України.

У чоловіка працювала бригада українців. Двоє хлопців із Сум поїхали додому. У них там родини й батьки. Допомагатимемо грішми. Хочемо, щоб перевезли до нас сім'ї.

Путіну й усім, хто підтримує його кривавий режим, бажаємо всього найгіршого. Я не могла подумати, що можливі такі підлість і ницість. Цьому немає виправдання.

Елізабета ФЕНЦІ, 54 роки, хореограф, Будапешт, Угорщина:

– Багато хто сприймає Росію як великий гаманець, а отже – вигідних друзів. Але Москва не розуміє, що таке дружба. Подивіться, що вони зробили з Україною. Будь-яку привітність вони сприймають за слабкість. З усіма "партнерами" поводяться, як нахабний огидний гість, котрий не розуміє, що він не вдома, – нав'язують свої порядки, рішення, своїх політиків. Не можна подавати їм руку. У кращому разі станете наступною Білоруссю. У гіршому – вашу столицю обстрілюватимуть і брехатимуть, що обстрілюють військову інфраструктуру. А в цей час в лікарню везтимуть поранених цивільних.

Ми готові підставити плече. Хай Путін і всі його прибічники горять у пеклі. Слава Україні!

Вікторія МОЇСЕЄВА, 32 роки, б'юті-блогер, Москва, Росія:

– Щодня виходимо на протести. Пекельно соромно, що моя країна робить із вашою. Ще гірше від того, скільки людей це виправдовує. Соромно бути росіянкою. Простіть нас.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни, відповідатимете всі. Не вийде опісля звинуватити лише Путіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі