четвер, 14 січня 2021 12:06

Найкращими футболістами року були Де Брейне та Мюллер

Проблеми "Барселони" пов'язані з кризою управління, – вважає футбольний експерт Вадим ЛУКОМСЬКИЙ

Хто фаворит нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів?

– "Баварія" та "Ліверпуль". Це хаотичний турнір. Його формула не дає змоги виявляти найсильнішу команду. Це не означає, що завжди перемагає не найсильніша, але є кращі підходи. Національні чемпіонати в цьому об'єктивніші. Там більше індикаторів, щоб робити прогнози.

Минулого сезону виграла "Баварія", вона була краща. А "Реал" перемагав три сезони поспіль і не щоразу був найсильнішим. Багато залежить від випадку.

  Вадим ЛУКОМСЬКИЙ, 28 років, футбольний експерт. Народився 28 лютого 1992-го в білоруському  Мінську. Батько – підприємець, мати –  домогосподарка. Закінчив бакалаврат економічного факультету Білоруського державного університету. Магістром став в Університеті Дубая, Об’єднані Арабські Емірати. Спеціальність – медіа та комунікації. Працює тактичним експертом на порталі sports.ru. Улюблений футбольний клуб – ”Арсенал”, гравець – Денніс Бергкамп, тренер – Арсен Венгер. Хобі – музика й кіно. Живе в Москві. Неодружений
Вадим ЛУКОМСЬКИЙ, 28 років, футбольний експерт. Народився 28 лютого 1992-го в білоруському Мінську. Батько – підприємець, мати – домогосподарка. Закінчив бакалаврат економічного факультету Білоруського державного університету. Магістром став в Університеті Дубая, Об’єднані Арабські Емірати. Спеціальність – медіа та комунікації. Працює тактичним експертом на порталі sports.ru. Улюблений футбольний клуб – ”Арсенал”, гравець – Денніс Бергкамп, тренер – Арсен Венгер. Хобі – музика й кіно. Живе в Москві. Неодружений

"Мілан" лідирує в чемпіонаті Італії (розмова відбувалася до 23 грудня, коли пройшли матчі 14 туру. – Країна). Команда Стефано Піолі готова боротися за перше місце?

– "Мілан" не поступається з 8 березня. Його не зупиняє навіть відсутність Златана Ібрагімовича. Цей божевільний ритм триває з призначенням тренером Стефано Піолі. З'явився впізнаваний стартовий склад. Зрозуміли принципи гри. "Мілан" видається реальним претендентом.

Однак вони не готувалися боротися за чемпіонство цього сезону. Було завдання – потрапити в четвірку й виступати наступного сезону в Лізі чемпіонів. Та в "Мілана" з'явилася непогана гра. Можливо, не найкраща, але команда точно в трійці в Італії.

"Інтер" після вильоту з єврокубків став головним претендентом на внутрішнє чемпіонство?

– За рівнем гри він недооцінений. Їх багато сварять цього сезону. Та це хороший розклад – команда вилетіла з єврокубків і може сконцентруватися на чемпіонаті. Але не зрозуміло, як на це зреагує "Інтер". Це додатковий тиск на тренера Антоніо Конте. Важливо, як його перенесуть футболісти. Чи підтримають, чи об'єднаються навколо нього.

Андреа Пірло отримав посаду в "Ювентусі". Він здатний стати тренером рівня Ґвардіоли й Зідана – теж видатних у минулому півзахисників?

– Це не планове призначення. Пірло навіть не має ліцензії. Менш як тиждень працював у молодіжній команді. Цікаво розповідає про футбол. Його погляди – це гібриди ідей Ґвардіоли й Конте. Першим захоплюється, а другий вплинув на нього в частині тактики. Але інша річ, що "Юве" показує в реальності.

Гібрид схеми 1‑3‑5‑2 та 1‑4‑4‑2. Форварди Альваро Мората й Кріштіану Роналду добре один одного розуміють, доповнюють на полі. В останньому турі Ліги проти "Барселони" "Ювентус" домінував, переміг – 3:0. Показав себе Артур. Є відчуття, що пазли починають складатися.

Команда не на першому місці в серії А, а тільки в зоні єврокубків. Це відображення того, що "Ювентус" грає нестабільно. Ідеї тренера не повністю реалізовані.

"Барселона" втратила перше місце в групі Ліги чемпіонів і практично не має шансів на перше місце в примері. Що відбувається з командою?

– Насамперед це безлад в управлінні. У березні будуть вибори президента. Від них багато залежатиме. Жоден кандидат не каже, що хоче позбутися Ліонеля Мессі. Зробити команду, яка буде незалежна від нього. Це непопулярна ідея – кандидат із такою риторикою не стане президентом "Барси".

Мессі залишиться найкращим гравцем, але його зарплата (72 млн євро на рік. – Країна) не дає клубу змоги перебудуватися. З Ліонелем не впадуть нижче плейоф Ліги чемпіонів, але він – перепона для змін. За його платню можна запросити трьох-чотирьох футболістів високого рівня. І це буде кроком уперед.

Сміливий керівник має позбутися Мессі. Якщо той захоче залишитися в Каталонії – то зменшити його роль і йти на перемовини про зниження платні. Коли новий президент захоче триматися за посаду, має боротися за Мессі всіма засобами. А якщо прагнутиме збудувати сильну команду, то потрібно мінімізувати роль Ліонеля або прощатися.

Автор: gettyimages.com
  Бельгієць Кевін Де Брейне грає в англійському ”Манчестер Сіті”. Минулого сезону його клуб здобув один трофей – кубок місцевої ліги
Бельгієць Кевін Де Брейне грає в англійському ”Манчестер Сіті”. Минулого сезону його клуб здобув один трофей – кубок місцевої ліги

Рональд Куман підходить на посаду тренера "Барселони"?

– Його призначення – це продовження дивної тенденції. Колишніх футболістів, які мають статус легенди, беруть за тренерів. Куман не напрацював, щоб отримати шанс у "Барселоні".

Все більше бачимо в топклубах колишніх гравців з авторитетом, які не особливо заморочені на тактиці. Куман – один із них. Якщо його призначити в посередній клуб, не впевнений, що зможе досягти успіху.

Змінити "Барселону" до контратакувального футболу можна лише певною мірою. Команда має свій стиль, що передбачає контроль м'яча, вміння грати проти позиційної оборони.

У чому причини нестабільності "Реала"?

– Зідан – еталон тренера для "Реала". Авторитетний, підтримує атмосферу в команді. Проте в нього немає власної філософії. Його "Реал" перемагав у Лізі чемпіонів одного типу, потім – іншого. В певних матчах він відходить від ключових принципів гри. Отже, не навчає спортсменів, а підлаштовується під них. Коли в тебе випадають ключові футболісти, на це важко зреагувати. В "Реалі" в кожному поєдинку бракує когось із центральної зони. На флангах ротація допустима, а центр вимагає стабільності.

Без Каземіро все розвалюється в обороні. Він не має навіть формальної заміни. Рамос із його лідерськими рисами та спокоєм дає партнерам впевненість. Вальверде став важливим гравцем минулого сезону, але багато пропускає через травми. Карім Бензема теж не завжди може діяти. Коли "Реал" втрачав очки, всі ці футболісти пропускали матчі. Потрібно змінювати схему.

Є відчуття, що Зідан витиснув із цього складу максимум. Але команда змогла мобілізувати ресурси й минулого сезону виграти чемпіонат. Навіть трохи оновилася. Але потрібно більше змін. Поки що не працює ставка на Азара через його травми. Чекали більшого від Едегора, який поки що не вписується в систему Зідана.

Проблеми "Реала" зрозумілі. Вони не роб­лять Зідана слабким тренером. Обставини складаються проти нього. Думаю, команда з часом прийде в норму й гратиме не гірше, ніж минулого сезону.

"Тоттенгем" під керівництвом Жозе Моуріньйо – один із лідерів чемпіонату Англії. Як це пояснити?

– Ідейно це найзрозуміліша, чітка команда. У "Челсі" та "Манчестер Юнайтед" не всім підходив стиль гри Моуріньйо. "Тоттенгем" на шляху до того, щоб грати в його футбол – швидкі та гострі контратаки. Тиск на португальського тренера зараз менший. І йому простіше мотивувати спортсменів.

"Манчестер Сіті" не виграв минулого сезону ні Ліги чемпіонів, ні чемпіонату. Нині багато втрачає очок. Що відбувається?

– Минулий сезон і нинішній мають спільну проблему – команда погано пресингує. Тренер Хосеп Ґвардіола намагається замінити Фернандіньйо на Родрі на позиції опорника. Бразилець не так працює з м'ячем, як іспанець, але добре пресингує. Фернандіньйо почав втрачати через вік – йому 35. Родрі повноцінно поки що не може його замінити.

Цього сезону з'явилася ще одна проблема. Пішов із команди Давід Сілва. Схеми гри, в якій Де Брейне та Сілва були вільними художниками, вже немає. Бельгієць діє в опорній зоні. Стала гіршою атака. Ґвардіола намагається за рахунок інших гравців щось змінити, проте старі механізми не працюють.

Є матчі, коли не вистачає футболіста типу Лероя Сане, який перейшов до "Баварії". А до цього не завжди грав у "Сіті" через травми та інші проблеми. Він не був суперзіркою. Але давав креативність.

Команда має проблеми з реалізацією. "Сіті" домінує, та м'яч не йде у ворота суперника.

Автор: gettyimages.com
  Німець Томас Мюллер із ”Баварії” виграв усі трофеї 2019/20
Німець Томас Мюллер із ”Баварії” виграв усі трофеї 2019/20

"Ліверпуль" позаминулого сезону виграв Лігу чемпіонів, минулого – чемпіонат. Чи не вичерпав себе в такому складі?

– Не бачу проблем. Прийшов Тіаго Алькантара, який зробить команду гнучкішою в середині поля. Не реалізований потенціал Набі Кейта.

"Ліверпуль" не купував футболістів, старших за 26 років. Склад молодий. Вони можуть існувати в такому стані ще довго.

"Челсі" купив гравців на 250 мільйонів євро. Що може показати цього сезону?

– Вони й минулого були якісні та відкриті. Зараз з'явилося багато сильних футболістів. Команда не видається такою яскравою й легкою. Шукають баланс.

"Челсі" багато тримає м'яч без загострення. Почали грати уважніше в пресингу й обороні. Тренер Френк Лемпард став прагматичний. З оборонним контролем. Це вимагає від зірок атаки відповідальності за створення моментів. Раніше вони створювали небезпеку як команда. Зараз це стало індивідуальніше.

"Золотого м'яча" цьогоріч не вручали. Та майже всі фахівці кажуть, що найкращим гравцем-2020 був нападник "Баварії" Роберт Левандовський. Ви згодні?

– Ні. Для мене володар "Золотого м'яча" – це той, хто протягом року демонстрував високий рівень. У цьому плані в Левандовського є конкуренція. Були футболісти, які тримали планку гри не нижче й навіть перевершували польського форварда. Для мене такими є атакувальний півзахисник "Баварії" Томас Мюллер і хавбек "Манчестер Сіті" Кевін Де Брейне. Також серед моїх кандидатів – воротар Мануель Ноєр із "Баварії".

Зараз ви читаєте новину «Найкращими футболістами року були Де Брейне та Мюллер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі