понеділок, 19 лютого 2018 11:45

Знайшли новий спосіб боротьби зі старінням

Знайшли новий спосіб боротьби зі старінням
Збільшення кількості хромосом у клітині впливає на старіння. Фото: Znaj.ua

Португальські науковці знайшли спосіб сповільнити старіння.

Методика науковців заснована на запобіганні появи аномального числа хромосом в клітинах, пише segodnya.

З віком збільшується кількість клітин, у яких змінюється число хромосом. Це явище впливає на старіння організму. Змінюється активність генів, які відповідають за поділ клітин за допомогою мітозу. Це - процес, при якому хромосоми строго однаково розподіляються між двома новими ядрами.

Науковці провели дослідження на мишах. Виявилося, що при пошкодженні механізмів, які відповідають за мітоз, розвиваються ознаки прогерії. При цьому генетичному захворюванні відбувається передчасне старіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці знайшли тварину, яка допоможе подолати старіння

Вчені проаналізували маркери старіння у клітин фібробластів. Їх виділили у європеоїдів чоловічої статі. Виявилося, що старіння було пов'язано з придушенням транскрипційного фактора Forkhead box M1 (FoxM1). Цей білок зв'язується з ДНК і регулює активністьгенів G2-M, що контролюють поділ клітин .

Американські вчений Рошель Буффенштейн протягом 30 років вивчав ген старіння і виявив рідкісний вид тварин, які абсолютно з віком не змінюються, як внутрішньо, так і зовні. За словами вченого, ці тварини допоможуть науці краще розуміти біологічні процеси старіння. Йому вдалося виявити, що щури виду Heterocephalus glaber з віком не старіють. Також ці щури мають імунітет від онкологічних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли новий спосіб боротьби зі старінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі