четвер, 05 липня 2018 11:10

Виявили унікальну космічну систему

У космосі виявили унікальну систему з 2 подвійних зірок.

Подвійні затемнені зірки гравітаційно пов'язані, їхні маси - від 0,41 до 1,3 сонячних, повідомляє Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Систему EPIC 219217635 виявили за допомогою телескопа "Кеплер" під час сьомої спостережної кампанії астрономи під керівництвом Тамаса Борковітса з угорського Сегедського університету.

"Ці зірки знаходяться на відстані 2,8 тисячі світлових років від Землі. Пара компонентів обертається з періодом 3,6 дня навколо загального центру мас, інша - з періодом 0,6 дня. При цьому подвійні зірки знаходяться в 20 астрономічних одиницях один від одного (одна астрономічна одиниця дорівнює середній відстані від Землі до Сонця. - Gazeta.ua)", - каже дослідник.

  Астрономи знайшли унікальну космічну систему з двох подвійних зірок. Фото: nplus1.ru
Астрономи знайшли унікальну космічну систему з двох подвійних зірок. Фото: nplus1.ru
Система EPIC 219217635 A складається з 2 зірок: перша майже на 20% більша і масивніша за Сонце, тоді як друга має радіус і масу 0,74 і 0,68 сонячних відповідно. Світність більшої зірки перевершує світність Сонця в 2,24 рази.

В системі EPIC 219217635 B головна зірка більша за Сонце на 30 %. Світність в 3,66 раз більша за сонячну. Другий компонент системи майже вдвічі легший.

Подібні системи допомагають зрозуміти, як еволюціонують зірки у Всесвіті. Важають, що подвійні системи становлять майже половину зірок в нашій галактиці. У майбутньому астрономи сподіваються додатково вивчити EPIC 219217635. Пари затемнених зірок досить яскраві, щоб їх можна було спостерігати за допомогою наземних телескопів.

Міжнародна команда астрономів виявила відразу 3 нові планети навколо новонародженої зірки.

Американським та австралійським вченим вдалося знайти 3 молоді планети завдяки радіотелескопу ALMA. Спостереження провели на його решітці. Це змінило розуміння природи нових для астрономії протопланетних дисків.

Зараз ви читаєте новину «Виявили унікальну космічну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі