середа, 21 березня 2018 14:01

Відкрили новий вид полярного сяйва

Астрономи-любителі відкрили незвичайне сяйво у вигляді динамічних тонких дуг.

Неофіційна назва сяйва - STEVE. Розшифровується як Strong Thermal Emission Velocity Enhancement. У перекладі з англійської – "сильне підвищення теплової емісії", пише 24tv.ua.

Сяйво виникає до екватора від авроральних овалів. Раніше їх позначали, як "протонні дуги". Однак протонне сяйво ширше. Сяйво Steve візуально яскравіше та вужче. Воно розташоване на нижчих широтах. Дуга з'являється на небі ближче до опівночі. Її можна спостерігати майже годину.

Автор: 24tv.ua
  Фото полярного сяйва STEVE
Фото полярного сяйва STEVE

Нове сяйво професійні вчені знайшли за допомогою астрономів-любителів. 1950-го почали створювати глобальну мережу із спостерігачів-добровольців. У режимі реального часу вона мала б працювати для вивчення полярного сяйва у низьких та середніх широтах.

На повну силу мережа запрацювала лише з розвитком телекомунікаційних технологій. Так, NASA фінансово підтримує проект Aurorasaurus. Це співпраця науковців з різних інститутів світу і ентузіастів. Останні повідомляють на форумах та у соціальних мережах про результати своїх спостережень.

Так, канадський астрофотограф-любитель Нотані Бурасса у липні 2016-го знімав незвичайне полярне сяйво. Зйомка тривала 19 хв. У цей момент світіння фіксували наземні камери All-Sky Imagers, фотометри Meridian Scanning Photometers і апарат Swarm. Із землі пристрої зафіксували тонку дугу фіолетово-білого кольору і нестійку зелену структуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північне сяйво унікальної краси зняли на відео

Типове полярне сяйво виникає у наслідок зіткнення високоенергетичних електронів з молекулами і атомами газів у верхніх шарах атмосфери. Сяйво STEVE відрізняється від звичайного полярного сяйва. Саме тому у них інший механізм генерації.

Ймовірно, це сяйво пов'язане з процесами, що відбуваються під час суббурі. Це - "вприскування" заряджених частинок в іоносферу і потоками в магнітосфері на кордоні авроральних і субавроральной зон.

У Норвегії співробітники обсерваторії зняли на відео полярне сяйво. Наукова назва полярного сяйва - Аврора Бореаліс. Небо всю ніч світилося зеленим, синім та жовтим кольорами.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили новий вид полярного сяйва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі