вівторок, 25 вересня 2018 14:17

Вчені зробили несподіване відкриття щодо "перших вражень"

Вчені зробили несподіване відкриття щодо "перших вражень"
Вчені стверджують, що негативні перші враження швидко забуваються. Фото: Science Debate

Негативні перші враження швидко забуваються.

Люди схильні прощати тих, хто поводиться жорстоко або егоїстично. Такі результати дослідження, яке провели вчені Єльського університету, передає Nature Human Behaviour.

"Якщо попросити оцінити характер і моральні якості інших людей, позитивне перше враження, як правило, буде стійко в часі. Навпаки, думка про тих, хто діє аморально, менш стабільна і може бути переглянута, якщо поведінка цих людей покращиться", - кажуть вчені.

Висновки наштовхують на думку про існування базової схильності до надання презумпції невинності. Інші дослідження показали, що спільноти, де прийнятий такий "щедрий" погляд, зазвичай якісно перевершують ті, які розривають кооперативні відносини після першого зради.

Під час дослідження обрали "спостерігачыв" за вибором двох незнайомих людей. Перед ними стояла моральна дилема: застосувати електрошокер проти іншої людини в обмін на гроші, чи ні.

"Хороший" незнайомець в більшості випадків відмовлявся бити іншу людину струмом за гроші, а "поганий" незнайомець прагнув максимізувати суму грошей. Учасникам дослідження задавали питання про моральні характеристиках незнайомців і про те, наскільки твердо їхню думку. У піддослідних швидко склалося стабільне, гарне враження про "хорошого" незнайомця і вони не міняли своєї думки.

Крім того, вони проявляли набагато меншу впевненість в тому, що "поганий" незнайомець був дійсно злим - коли він раптом виявляв милосердя. Дослідники вважають: "враження про тих, хто чинить зле, оновлюються швидше, ніж враження про тих, хто добре робить", такий елемент механізму корекції.

"Мозок формує враження про людей в форматі, що допускає прощення. Оскільки іноді люди поводяться погано чисто випадково, нам необхідна здатність переглядати погані враження, які виявляються помилковими. Інакше ми занадто швидко розривали б відносини з кимось і втрачали численні переваги, які дають соціальні зв'язки", - каже керівник дослідження Моллі Крокет, ад'юнкт-професор психології Єльського університету.

Науковці з Університету Вашингтона провели особливий експеримент, у якому порівняли чоловічий та жіночий мозок. За основу у дослідженні брали швидкість реакції на графічну картинку. Хоча обробка даних, отриманих з допомогою органів зору, у чоловіків і жінок знаходиться приблизно на одному рівні, мозок жінок повільніше обробляє інформацію. Чоловіки швидше приймають правильні і раціональні рішення на основі нової інформації.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зробили несподіване відкриття щодо "перших вражень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі