понеділок, 17 квітня 2023 08:14

Вчені зробили дивовижне відкриття поза межами Сонячної системи

Вчені зробили дивовижне відкриття поза межами Сонячної системи
Магнітні поля особливо цікаві астрономам, оскільки вони можуть свідчити про придатність планети для життя. Фото: pixabay.com

Вчені Сполучених Штатів Америки виявили докази наявності магнітного поля на скелястій екзопланеті YZ Ceti b, яка обертається навколо зірки, розташованої приблизно за 12 світлових років від Землі.

Це перше можливе виявлення магнітного поля на планеті за межами Сонячної системи, свідчать нещодавні спостереження радіотелескопів Very Large Array у Нью-Мексико, пише Nature Astronomy.

"Магнітні поля особливо цікаві астрономам, оскільки вони можуть свідчити про придатність планети для життя. Дослідження показує не лише те, що ця конкретна скеляста екзопланета, ймовірно, має магнітне поле, але й є багатообіцяючим методом пошуку нових", – заявив директор Національної радіоастрономічної обсерваторії Джо Пеше.

Без магнітного поля енергетичні частинки зірки можуть роз'їсти атмосферу планети, позбавивши газової оболонки, яка підтримує життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найамбітніша з космічних місій вирушила до Юпітера

Водночас YZ Ceti b не є планетою, придатною для життя. Щоб виявити радіохвилі від магнітного поля невеликої далекої екзопланети, астрономам довелося звернути увагу на особливо екстремальний приклад. YZ Ceti b розташована досить близько до своєї зірки: надто близько, щоб мати придатну температуру для життя. Рік на цій планеті триває лише два земних дні.

Через малу відстань до зірки на планеті утворюється полярне сяйво. Ним і були радіохвилі, які спостерігали вчені.

Дослідники планують провести подальші спостереження, щоб на 100% підтвердити природу полярного сяйва та магнітного поля.

Космічний телескоп NASA James Webb знайшов у космосі дуже схожу на Землю планету.

Навколо червоної карликової зірки системи TRAPPIST-1 обертається ще шість екзопланет. Але науковці поки що не змогли дослідити, чи придатні вони для життя.

Дослідники відкрили систему, яка налічує сім скелястих екзопланет, у 2017 році. Усі вони обертаються навколо червоної зірки м-карлика на відстані 40 світлових років від Землі. Три з семи екзопланет знаходяться в так званій зоні життя зірки, тобто на відстані, яка не настільки близька, аби вся рідка вода на її поверхні випарувалась або замерзла.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зробили дивовижне відкриття поза межами Сонячної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі