четвер, 08 червня 2023 08:59

Вчені навчилися стерилізувати кішок без операції

Вчені навчилися стерилізувати кішок без операції
Більше половини з приблизно 1,5 млрд собак і кішок по всьому світу є бездомними. Фото: pixabay.com

Вчені Сполучених Штатів Америки навчилися запобігати вагітності у кішок без негативних побічних ефектів.

За допомогою одного уколу вдалося стерилізувати тварин на кілька років, пише Science.

"У новому дослідженні Массачусетського університету повідомляють про розробку генної терапії. За допомогою одноразового введення препарату вона може на два роки позбавити кішок репродуктивної функції. Це дослідження є величезним проривом", ‒ сказав президент некомерційної організації Alliance for Contraception in Cats & Dogs Джойс Бріггс.

Alliance for Contraception in Cats & Dogs з 2000 року виступає за використання нехірургічних методів контролю репродукції у кішок і собак.

Підхід хочуть масштабувати. Якщо його можна буде застосовувати також для собак, це матиме вплив на проблему популяції тварин по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Врятовані від смерті: фото тварин, яких вивезли із затопленої частини Херсону

Більше половини з приблизно 1,5 млрд собак і кішок по всьому світу є бездомними. Більшість із них гинуть під колесами авто або від різних захворювань. Інші піддаються евтаназії в рамках кампаній масового знищення тварин, спрямованих на збереження дикої природи або запобігання поширенню сказу. Лише у США щороку понад 1 млн тварин присипляють у переповнених притулках.

Операції зі стерилізації чи кастрації можуть допомогти в контролі популяції безпритульних тварин. Водночас цей підхід неефективний для масштабних кампаній.

Найстарішій собаці у світі на прізвисько Бобі виповнився 31 рік. На честь пса породи Рафейро-ду-Алентежу у Португалії влаштували вечірку. На свято запросили понад 100 людей. Деякі з гостей прибули із інших країн.

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчилися стерилізувати кішок без операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі