середа, 01 травня 2019 14:48

Український прилад для незрячих переміг на всесвітньому конкурсі

Український прилад для незрячих переміг на всесвітньому конкурсі
Школяр винайшов пристрій для людей з порушеннями зору Фото: ТСН

16-річний львівський школяр винайшов пристрій для людей із порушеннями зору.

Хлопець власноруч зробив прилад, який розрізняє 70 кольорів. Завдяки цьому люди з порушеннями зору зможуть визначити, чи увімкнене світло у кімнаті, а також знатимуть, якщо попереду є перешкоди, повідомляє ТСН.

"Такі люди на вулиці зазвичай використовують паличку. Із нею зручніше. Так людина може відчувати всі нерівності землі. Проте в кімнаті складніше, деякі елементи можуть бути крихкі, тому можна щось розбити паличкою", - говорить винахідник Дмитро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені заявили про швидке танення найбільшого льодовика

Пристрій використовує англійську мову, на вигляд, як звичайна пляшка. Над ним школяр працював понад рік. Протягом цього часу хлопець закінчив ІТ-курси, читав статті та дивився відео в Інтернеті.

"Він міг сидіти з ним і до другої ночі, і до третьої, хотів, щоб він запрацював, це колосальна праця", — каже матір винахідника.

Дмитро презентував пристрій у Малайзії на конкурсі винахідників. Там переміг, випередивши 170 учасників із понад 20 країн. Зараз школяр думає, як зменшити розміри пристрою, щоб він був зручніший у використанні. Хлопець планує запустити його у серійне виробництво.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в усьому світі понад 285 млн людей страждає від порушень зору, із них 45 мільйонів — незрячі. Приблизно 90% людей, які страждають від порушень зору, живуть у країнах, що розвиваються.

Зараз ви читаєте новину «Український прилад для незрячих переміг на всесвітньому конкурсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі