четвер, 07 жовтня 2021 10:11

Українські дослідники стали першими співавторами Нобелівського лауреата з хімії

Українські дослідники стали першими співавторами Нобелівського лауреата з хімії
Нобелівську премію з хімії 2021 року отримали за відкриття нових методів синтезу молекул. Фото: facebook.com/kyiv.university

Дослідники хімічного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка виявилися першими у країні співавторами цьогорічного Нобелівського лауреата.

Директор інституту високих технологій КНУ ім. Тараса Шевченка Олександр Григоренко, професор Ігор Комаров та колишній аспірант ІВТ Андрій Тимцуник — єдині в Україні співавтори німецького хіміка Бенджаміна Ліста, повідомляють на сторінці інституту.

"Тримаємо руку на пульсі публікаційної активності представників університету, з гордістю відзначаючи її високий професійний рівень та якісні колаборації", - йдеться у повідомленні.

Нобелівську премію з хімії 2021 року отримали 6 жовтня вчені Ліст із Німеччини та Девід Макміллан зі США за відкриття нових методів синтезу молекул. Незалежно один від одного Ліст і Макміллан розробили новий спосіб побудови молекул — асиметричний органокаталіз, заснований на малих органічних молекулах. На його основі ведуться дослідження нових фармацевтичних препаратів, крім того, він допомагає зробити хімію екологічнішою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нобеля" з фізики дали за новаторське розуміння складних систем

Оголошення переможців Нобелівської премії триватиме 2-11 жовтня. У Стокгольмі назвуть лауреатів премії з фізики, хімії, літератури та економіки. Лауреата премії за сприяння встановленню миру оголосять в Осло.

Дослідники Девід Джуліус і Ардем Патапутян здобули 4 жовтня Нобелівську премію з фізіології та медицини. Нагороду присудили за їхні відкриття рецепторів температури й дотику.

Зараз ви читаєте новину «Українські дослідники стали першими співавторами Нобелівського лауреата з хімії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі