четвер, 22 жовтня 2020 17:00

"У світі наука розвивається в межах трендів. Зараз це коронавірус" - популяризаторка науки

"У світі наука розвивається в межах трендів. Зараз це коронавірус" - популяризаторка науки
За словами Озерної, аморально повертати вітчизняних науковців в Україну. Фото: unsplash

Наука - це менеджмент, управління людьми, фінансами, вміння себе продати, написати не канцелярщину. Цього ринку в Україні не існує, бо тут можна бути лінивим науковцем. Все одно будеш отримувати стаж, гроші. Потім буде наукова пенсія, розповіла Gazeta.ua Дарка Озерна, ведуча просвітницько-розважальної рубрики "Британські вчені" на "Радіо Культура".

"У світі наука - це ринок. Розвивається в межах трендів. Зараз це коронавірус. Тому вірусологи та імунологи змінили свою тематику. Вони не займаються лише тим, що їм цікаво", - говорить Дарка Озерна.

Українські науковці, які справді працюють, молодими виїздять за кордон.

"Наука в ХХІ столітті робиться не особистостями, а колективами. Їх називають братськими могилами. Це перелік 20-30 авторів, які з різних країн пишуть спільну працю. Вони опрацьовують великі масиви даних, в них є доступ до банків біологічного матеріалу чи приладів. Розумний науковець сам по собі може популяризувати науку - писати нонфікшн, проте не може зробити великий ривок. Для цього потрібні фінансова підтримка, матеріальна база й великий колектив, який виконує технічну, аналітичну, наукову роботу. Україна цього дати не може. Вдома науковець не збере великої зіркової командиу, де кожен знатиме, що робити. Скоріше за все, на її чолі буде науковий керівник-алкоголік чи той, хто хоче спати зі своїми аспірантками, або старий маразматик", - каже популяризаторка науки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У країні може не залишитися жодного науковця - Олександр Коляда

За словами Озерної, аморально повертати вітчизняних науковців в Україну.

"Навпаки - тим, хто їде за кордон, треба давати гроші на квиток. Мої друзі поїхали. Вони в Україні не реалізували б своїх ідей як науковці. Захищалися за кордоном, і я рада, що зробили це там, де до них ставилися з повагою. Вони не мусили нарізати канапки на банкет", - зазначає Озерна.

Додає, що в Україні розвивається рух популяризаторів науки.

"Проєкти Nobilitet, "Моя наука", "Зелений ліхтарик", "Клятий раціоналіст", "Довколаботаніка", "Куншт". Люди займаються проєктами, бо вони їх цікавлять. Вони намагаються монетизувати свою справу. Цей ринок поступово розширюється і знаходить своїх прибічників. Популяризатори — невелика група людей, але дуже консолідована", - підсумувала Дарка Озерна.

3 жовтня відкрили Музей науки. Його створювала Мала академія наук України спільно з агенцією Gres Todorchuk за підтримки Міносвіти й Нацакадемії наук.

Зараз ви читаєте новину «"У світі наука розвивається в межах трендів. Зараз це коронавірус" - популяризаторка науки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі